Образователният синдикат поиска: 4 години работа, петата - платен отпуск за учителите

Изпит след I, II, III и IV клас и оценки за дисциплина предлагат от КТ "Подкрепа"

Мая Младенова 08 март 2021 в 10:11 32173 0

Снимка БГНЕС

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" призова явяващите се на изборите политически партии да включат в програмите си предложения за промени в образователната сфера..

Синдикатът настоява средствата за образование да бъдат фиксирани на 6% от БВП, а учителският труд да бъде прекатегоризиран във втора категория.

Срещу прегарянето на професионалистите в системата синдикатът предлага учителите над 50 години да могат да работят един по-малко седмично, а след четири отработени години да може да се ползва една година платен отпуск за квалификация или рехабилитация.

Синдикатът предлага още: мандатност на директорите на образователни институции, делегирани бюджети за детските градини; намаляване на административната тежест; оценки за дисциплина на учениците; повече отговорности за родителите; изпит след всеки клас в начален етап и повтаряне на класа при неусвоен материал за сметка на отпадане на НВО след IV клас; намаляване на учениците в паралелките.

Промени, според председателя на синдиката д-р Юлиян Попов, са нужни и при учебниците: трябва да има по един одобрен учебник за общообразователните предмети, а МОН да издава учебниците, за които плаща.

Реално намаляване на обема и трудността на новия материал към 40% за сметка на 60% проектно–базираното обучение и практическите упражнения е друго предположение в концепцията.

Нужно е и изравняване на нормативите на всички педагогически специалисти към 648 часа годишно, с отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап. При ранно пенсиониране да се получава добавка от УПФ, макар и редуцирана, и след навършване на изискуемата възраст за пенсиониране, а заплатите ежегодно да нарастват с поне 10%, пишат от синдиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови