Нов участък от метрото за ремонт, появило се подводно течение

OFFNews 11 февруари 2016 в 09:34 7650 13

Снимка бТВ

Нов участък от първата метролиния в София вече е за ремонт. Между метростанциите „Цариградско шосе" и „Дружба" се е образувала кухина и в момента в нея се инжектира циментов разтвор, за да спаси тунела. 

Участъкът бе открит на 2 април миналата година, 10 месеца по-късно пътниците забелязват, че влаковете се клатушкат и преминават с много бавна скорост в района на станция „Дружба", информира бТВ. 

Ръководителят на проекта за разширението на метрото инж. Кирил Зайков обясни, че точно в този участък от метротунела се е появило подводно течение и затова скоростта на влакчетата е ограничена до 20 км/ч.
„От това течение на земните води установихме извличане на земни маси под фундаментната плоча на тунела. Това извличане на земни маси от тези подземни води създава условия за образуване на кухини. В течение на времето водата започва да извлича земни маси и тази кухина започва да нараства. Вече създава условие за деформации на конструкциите, които се намират над нея”, обясни инж. Зайков.

Той успокои, че няма опасност за пътниците в метрото, а „Метрополитен” е предприел превантивни мерки за пресичане на това водно течение чрез запълване на тези кухини с циментов разтвор.

80% вече са запълнени. До два месеца инжектирането на циментов разтвор трябва да завърши и кухините да се укрепят.

Разходите са изцяло за сметка на фирмата строител. „Това е по договор, докато изтече гаранционния период, каквито и дефекти да се появят, а в случая не става дума за дефект, става дума за превантивни мерки, разходите са за сметка на строителя”, допълни Зайков. Гаранцията на този участък изтича на 2 април тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!