Няма поголовна сеч в района на Карлово, твърдят от министерството на земеделието

OFFNews 04 септември 2022 в 20:02 2812 1

Последиците от наводнението в Карловско

Снимка Министерство на отбраната

Последиците от наводнението в Карловско

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев е започнала вътрешна проверка за извършваната сеч в района на Карлово. До момента резултатите показват, че в землищата на двете най-силно засегнати от обилните дъждове села - Каравелово и Богдан, сечите, които се извършват, са на малка площ. Това съобщиха в неделя вечерта от министерството на земеделието.

"Провежданите сечи са с ниска интензивност и запазване на постоянното горско покритие, с изключение на 16 дка окончателни сечи. Там вече има млада гора с височина на подрастващите дървета 1 м. Голяма част от планираните сечи не са приключили, като всички са в съответствие с 10-годишен план, изготвен по изискванията на действащото горско и екологично законодателство. Те са съобразени и със съпътстващите ги екологични анализи. В близките дни предстои и изготвянето на цялостен доклад от Изпълнителна агенция по горите", съобщават от министерството на земеделието.

"Около реките и постоянните водни течения има забранителен режим да се извършва сеч, съгласно Международния сертификат за правилно и устойчиво управление на горите. Голяма част от дърветата, които виждаме изкоренени в репортажите, са именно от тези зони, в които действа забранителния режим" - твърдят още от министерството на земеделието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

05.09 2022 в 00:50

Мирише малко на "ест челавек - нет праблем" така описаната розова картинка. Кой управлява в общините там, така и не казаха в новините. Кой сече горите всички знаем.