Няма да закриват пощите в селата

OFFNews 20 юни 2019 в 13:48 1529 0

Снимка Архив

Пощенски станции няма да бъдат закривани в населени места с под 800 жители. Това решиха депутатите по предложение на БСП. 

Текстът в проектозакона на правителството за пощенските услуги предвиждаше "най-малко една стационарна пощенска станция в населени места с население от 800 до 15 000 жители". В подкрепения в пленарна зала вариант се казва само, че гъстотата на точките за достъп до пощенската мрежа отчитат нуждите на потребителите. 

По време на дискусиите депутати зам.-председателят на комисията по транспорт Георги Свиленски от БСП попита какъв е смисълът да се поставят ограничения на българския държавен оператор. Според него целта е друга - след като през 2025 г. изтече договорът на "Български пощи" за предоставяне на универсална услуга, лицензът да бъде даден на друг оператор, като междувременно държавната компания излезе от малките населени места.

Колегата му от транспортната комисия и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов каза, че действително ще се избере нов оператор, но това отново могат да бъдат "Български пощи". Според него притесненията на БСП няма смисъл да се дискутират. 

В крайна сметка за предложението на БСП текстът да отпадне гласуваха 99 народни представители, 25 гласуваха против, а 50 се въздържаха, съобщи Фокус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови