Няма да бъде удължена учебната година

OFFNews 18 май 2021 в 10:18 1341 0

Учебната година няма да бъде удължавана, съобщава МОН.

Вторият учебен срок за ученици от І до ІІІ клас приключва на 23 юни*, а за ІV до VІ клас – на 30 юни*, предвижда заповед на бившия министър на образованието и науката. Тук се включват съответно по 3 и по 2 допълнителни седмици, които училищата могат сами да решат как да ползват. Вариантите са два:

- за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал;

- за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности.

Заниманията с деца, които надхвърлят предвидения преподавателски норматив, трябва да бъдат платени на учителите от делегираните бюджети на училищата, по проекти и/или чрез общинските програми за стимулиране на дейности и изяви на учениците.

Документите за завършен клас или етап на обучение ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск в конкретно училище може да са приключили по-рано.

Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за завършен начален етап на основно образование на 1 юли, за да имат възможност да кандидатстват в гимназии с профили "Математика" и "Природни науки".

Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от І до VІ клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Утре се очаква и заповед от министъра на здравеопазването за връщане на студентите в режим на присъствено обучение. Кандидатстудентските изпити ще се провеждат както досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови