НАСА отличи БГ ученици за космическата им колония

ОFFNews 25 март 2014 в 16:31 17666 3

Иван, Наско и Неделчо работят по проекта си във Варненската обсерватория

Снимка в. "Черно море"

Иван, Наско и Неделчо работят по проекта си във Варненската обсерватория

Български ученици надвиха конкуренция от над 600 отбора и спечелиха голямата награда в конкурс на НАСА с иновативен проект за космическа колония.

Екипът на Неделчо Ласков от Варна победи в ежегодната надпревара за млади учени в областта на космическите науки NASA Ames Space Settlement Design Contest. Други български екипи също бяха отличени награди в надпреварата.

Проектът на Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев е строго научно обоснован и решава редица проблеми, с които космическите държави все още се мъчат. Трите момчета са автори на идеята за Green Space - своеобразен град в космоса, който ще реши проблемите с космическия боклук и опасните околоземни астероиди.

Младежите са работили по проекта в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ - Варна, Силвия Захариева. Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.

"Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид", коментират призьорите.

Самият проект представлява подвижна космическа станция, изградена от 9 пръстена. Всеки един изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили. Жилищата на колонизаторите са обособени в най-големия пръстен, проектиран така, че да осигури максимално здравословна и удобна среда. В останалите пръстени се организира и координира събирането на космическите отломки, извличането на ценни метали от астероидите, научно-изследователска дейност, металургия, производство на храна и др.

Екипът и преди е печелил отличие на НАСА – втора награда през 2012 г., но тази година са на най-високото възможно стъпало. 

Още награди 

Green Space обаче не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА. Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-ти клас, а "Аква де Вита" - космическа колония, която да добива вода от кометите, е удостоена с окуражителна награда.

Така и трите изпратени тази година български проекта се оказват сред най-добрите в света. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews