Наградените от НАСА ученици нямат пари за път

Бистра Величкова 08 април 2013 в 12:36 8113 8

Част от учениците от Варна, спечелили първо място в конкурса на НАСА, за 2013 г. Снимки: Личен архив
Част от учениците от Варна, спечелили първо място в конкурса на НАСА, за 2013 г. Снимки: Личен архив

Гимназистите, които спечелиха двете първи места в конкурса на НАСА за ученически проект, все още търсят спонсори да заминат за Сан Диего, за да представят там разработката си в рамките на конференция на американската космическа агенция.

До момента няма реакция от Министерството на образованието, а времето минава и както върви, децата няма да могат да заминат. 

Учениците от курсовете по астрономия на Варненската обсерватория и на Математическата гимназия във Варна бяха наградени от НАСА на първо място за проекта си построяване на колония върху астероид.

По този случай те са поканени на конференция в Сан Диего, САЩ, където да представят проекта си. Конференцията ще се проведе от 23 до 27 май. Проблемът обаче е, че НАСА не поема разноските по пътуването на учениците. За това в момента те търсят финансиране от различни организации и институции. 

Всеки, който по някакъв начин би желал да помогне финансово за разноските по пътуването на младите лауреати от Варна, може да се свърже с г-жа Силвия Захариева, учител по физика в Математическата гимназия във Варна, на мобилен телефон 0896 36 71 64 или на имейл [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови