НАП не откри нито едно нарушение на Хелзинкския комитет

OFFNews 10 март 2014 в 18:45 3000 4

Проверката на Българския хелзинкски комитет от НАП не установи нито едно нарушение, съобщават от неправителствената организация за защита правата на човека.

Проверката покрива период от 2007 г. до 2012 г., като е изисквана документация още от 1999 г. Разглеждани са получени финансирания и тяхното изразходване и отчитане.

Данъчната проверка бе разпоредена на 8 януари 2014 г.

Оставаме загрижени, че държавната институция НАП бе превърната в оръдие за разчистване на сметки от страна на политическа партия ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип. През октомври 2013 г. партията информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”. ВМРО-БНД отправи тези закани, след като на 4 октомври БХК публично сезира главния прокурор относно деяния на представители на ВМРО-БНД и други формации, насочени срещу бежанците в България. Няколко часа след сигнала на БХК, прокуратурата образува досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки и “други, засега неизвестни лица” по повод на публично извършено расистко подстрекателство, коментират от правозащитната организация.

Макар да не бяха установени нарушения от проверката, за което изначално нямахме съмнение, това ни струва немалко пари, които можеха да бъдат насочени към общественополезни дейности. Разходите за преводите на договорите с дарители възлизат на общо 1636.80 лв. Те бяха направени по искане на проверяващите от НАП, заявяват от БХК.

Данъчните проверки като средство за репресия не са нещо ново в България. БХК разполага с проверена информация, че през последните няколко години те са били използвани срещу неудобни на властите политически партии, неправителствени организации и бизнеси. В редица авторитарни режими по света те са изпитан метод за налагане на контрол върху критиците на властта. Ще припомним, че от самото начало на формирането на новото правителство, БХК неколкократно го подложи на публична критика във връзка с негови действия, които влизаха в остър конфликт с върховенството на правото и правата на човека, посочват още от неправителствената организация за защита правата на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!