Над 11 000 българчета в чужбина за първи път на тест по български език

OFFNews 16 май 2021 в 17:44 1772 0

Българчета от неделното училище в Лутън, Англия, попълват първия по рода си онлайн тест по роден език.

11 246 деца от I до VII клас в българските неделни училища в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език, който се проведе онлайн. Тази година външното оценяване за владеене на родния език е по желание, но от 2022 г. то ще е задължително за всички ученици от първи до девети клас включително.

Интересът към изпита беше впечатляващо силен - включиха се 341 училища от 39 държави. Министерството на образованието и науката (МОН) подпомага организационно, методически и финансово общо 376 неделни училища в 44 държави с 19 856 ученици от І до VІІ клас.

Включиха се ученици от български произход или от смесени бракове, родени в чужбина, които по желание на своите родители изучават техния език. Най-масово беше участието на българчетата в Украйна, Великобритания и Испания. Най-много тестове са попълнени от ученици във втори, първи и трети клас.

Изпитът се проведе в събота от 8 до 20 ч. българско време. Първи се включиха децата в Нова Зеландия и Ванкувър в Канада, последни попълниха теста българчетата в САЩ и останалите части от Канада.

Учениците решаваха задачи в електрона платформа, като всеки влизаше с уникален код. Децата от първи до трети клас отговаряха на 15 въпроса в рамките на 30 минути. Двадесет задачи за 40 минути имаха учениците от четвърти до седми клас. По общото мнение на техните учители всички са се справили бързо и успешно.

Тестовете са подготвени от МОН, за да бъде оценен постигнатият от учениците напредък в неделните училища. Анализът на резултатите ще позволи да се вземат мерки за подобряване качеството на образованието, за актуализиране на учебните програми и помагала, за допълнителна квалификация на учителите и др.

Тестовете и платформата за изпита са разработени в рамките на националната програма „Роден език и култура зад граница“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови