МВР: Йовчев платил глобата си със собствени пари

Юлиан Христов 08 май 2014 в 16:40 13186 7

Платешно нареждане
От платежното нареждане става ясно, че глобата не е платена лично от министъра. Снимка: "Пик"

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е платил фиша си за превишена скорост с лични пари. Това каза за OFFNews медийният съветник на минитъра Тодор Пройчев.

Той коментира публикация в агенция „Пик“, от която става ясно, че глобата за превишена скорост е платена не от министъра, а от служител на МВР. Случаят беше огласен преди повече от месец от бившия шеф на КАТ-София Богдан Милчев.

„Глобата е платена с лични средства на министър Йовчев, всякакви други внушения, че не си е платил глобата, не отговарят на истината“, каза Тодор Пройчев. Той не пожела да поясни, от кого е била платена глобата, но каза само, че Йовчев „не е седял на гишето, за да си плати глобата.“

Столичната пътна полиция засякла министъра с превишена скорост от 24 км/час над допустимото на бул. „Ботевградско шосе“, където ограничението е 50 км/час. Случката се разиграва на 9 август 2013 година, докато Йовчев шофирал личния си автомобил. От платежното нареждане, публикувано от „Пик“, става ясно, че глобата от 100 лв. е платена два месеца по-късно с предвидената отстъпка, когато плащането става в срок. На платежното нареждане обаче не стои подписът на министъра.

Бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев смята, че истината около фиша на Йовчев
ще излезе наяве, след като министърът подаде оставката си. Снимка: Сергей Антонов

„Цялата истина ще излезе наяве, когато Цветлин Йовчев подаде оставка“, коментира пред OFFNews бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев. Той твърди, че е направен опит случаят да се потули, докато той още е бил на директорския пост. Милчев обясни, че след като получил фиша, министър Йовчев го дал на „шеф на дирекция, за да го оправи“. Вместо да бъде платен обаче, фишът след това попаднал в „много отговорен служител на КАТ“, който, вместо да уведоми началника си за случая, решил да го потули. В резултат, служителят на КАТ, заедно с шефа на отдела за видеоконтрол, опитали да анулират фиша и след като не открили начин, пратили техен подчинен да плати глобата с лични средства.

Малко по-късно парите били изплатени на този служител, твърди Милчев, но това станало едва след като той научил цялата история.

„Защо министър Йовчев не каза още преди месец, че е платил фиша със собствени пари и че е изпратил служител да свърши тази работа, а сега, когато излиза истината наяве, се оправдава?“, попита Богдан Милчев. Според него няма нищо нередно министърът да изпрати друг да плати глобата и това са могли да направят секретарката, шофьорът или съпругата му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови