МОСВ се сети да забрани ползването на вода от язовири за промишленост

Георги А. Ангелов 31 януари 2020 в 16:27 2504 0

Снимка Владимир Йончев

Язовир "Студена"

През февруари се спира ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.В новия график за ползването на водите от комплексните и значими язовири за февруари се редуцират разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване в съответствие с реално използваните през 2019 г. количества, установени от контролната дейност на съответните Басейнови дирекции.

За язовирите, водите от които се използват за питейно-битово водоснабдяване и са с наличен обем под 50% от общия, водоползвателите, включително и ВиК дружествата, са уведомени да предприемат мерки за водоснабдяване от алтернативни водоизточници – повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните Басейнови дирекции. Целта е обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване на съответните населени места.

На всички язовири, които се използват за питейно-битовото водоснабдяване, не се разрешава работа на ВЕЦ на енергиен режим.

Въпреки, че язовир "Студена" през октомври беше пълен на 1/3 от обема си водата за Стомана Перник беше ограничена едва месец по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови