Москов: Социалното неравенство не дава специални права

OFFNews 08 декември 2014 в 09:06 13091 26

Петър Москов

"От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права”.

Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

След поредните нападения срещу медици, притекли се на помощ с линейка, Москов обяви вчера, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им.  

Той уточни днес, че навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, екипите ще влизат само след споразумение с местните ромски лидери или в присъствието на полиция.

Не може всички роми се слагат под общ знаменател, коментира пред Нова телевизия лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

„Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ”, смята Кънчев.

Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. По думите му дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание.

„В „Пирогов” от страна на роми няма нападания. Още преди години ръководството на болницата назначи трима лидери от ромските квартали като санитари в „Пирогов”, коментира още Кънчев.

Той предлага именно такова решение на проблема със спешната помощ в ромските махали – образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват Спешна помощ.

„Социалното неравенство не поражда изключителни права за някого. Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на Спешна помощ ще влизат само след като е осигурена тяхната сигурност”, повтори здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!