Москов: Социалното неравенство не дава специални права

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2014 в 09:06 12415 26

Петър Москов

"От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права”.

Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

След поредните нападения срещу медици, притекли се на помощ с линейка, Москов обяви вчера, че екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им.  

Той уточни днес, че навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, екипите ще влизат само след споразумение с местните ромски лидери или в присъствието на полиция.

Не може всички роми се слагат под общ знаменател, коментира пред Нова телевизия лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

„Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ”, смята Кънчев.

Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. По думите му дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание.

„В „Пирогов” от страна на роми няма нападания. Още преди години ръководството на болницата назначи трима лидери от ромските квартали като санитари в „Пирогов”, коментира още Кънчев.

Той предлага именно такова решение на проблема със спешната помощ в ромските махали – образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват Спешна помощ.

„Социалното неравенство не поражда изключителни права за някого. Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на Спешна помощ ще влизат само след като е осигурена тяхната сигурност”, повтори здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2014 в 18:35

Браво на човека. Един да се осмели да каже истината за мангалите в прав текст. Дано да продължи у да е последователен в мнението и действията си и социалните помощи на циганите да се редуцират.И дано намери последователи след останалите политици, щото една птичка пролет не прави

09.12 2014 в 11:37

Т.НАР ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТИ И ПРОЧЕЕ СВОДНИЧЕСКИ БАРДАЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДАДЕНИ НА СЪД ЗА ПОДКЛАЖДАНЕ И ТОЛЕРИРАНЕ НА ЕТНИЧЕСКО НАСИЛИЕ ОТ СТРАНА НА ЦИГАНИТЕ СПРЯМО БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ОПРЕДЕЛЕНИ РАЙОНИ, ПОДКЛАЖДАНЕ И ТОЛЕРИРАНЕ НА НЕТЪРПИМОСТ И ДЕЛИГИТИМАЦИЯ НА ДЪРЖАВНОСТТА И ПОДКЛАЖДАНЕ КЪМ САМОРАЗПРАВА, КЛЕВЕТА, КЛЕВЕТНИЧЕСКИ ОБВИНЕНИЯ И ШАНТАЖ! ПРОЧЕЕ, ВЪРНЕТЕ МАЛКО НЗАЗАД ЛЕНТАТА, ПРОЧЕТЕТЕ ЩО Е ДЕТАНТ, ХЕЛЗИНКСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ ОТ СЕДЕМДЕСЕТТЕ, БОРБАТА НА АНАТОЛИЙ ШАРАНСКИ, АКАДЕМИК САХАРОВ ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА И Т.Н.И ВИЖТЕ ДЕЙНОСТТА НА ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ И ДОСТОЙНИ ХОРА ДАЛИ ИМА НЕЩО ОБЩО С ПРИКРИТИТЕ ФАШИЗОИДИ, ПАРАЗИТИ, РЕКЕТЬОРИ, И БЕЗДЕЛНИЦИ ОТ Т.НАР. БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ! С ЦЯЛАТА СИ ДЕЙНОСТ ТОВА ФАШИСТКО ГНЕЗДО Е ДОПРИНЕСЛО ЕДИНСТВЕНО САМО ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ОСОБЕН ВИД ЕТНИЧЕСКО НАСИЛИЕ , НАСИЛИЕ НА БЕЗНАКАЗАНИ ОРДИ ЧОВЕКОПОДОБНИ НАД БЕДНИ, СТАРЦИ, ДЕЦА!!! С ЦЯЛАТА СИ ДЕЙНОСТ ТОВА ЗМИЙСКО ГНЕЗДО ПОДПОМАГА, ПРОВОКИРА, НАСЪРЧАВА БЕЗПРЕДЕЛ, БЕЗЗАКОНИЕ, ГРАБЕЖИ, ДЕЛИГИТИМАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА, СЪЗДАВАНЕ ЧУВСТВО НА БЕЗЗАКОНИЕ И БЕЗНАКАЗАНОСТ В ЛУМПЕНИЗИРАНИ СЛОЕВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО! НАСТОЯВАМ ЗА СЪЗДАВAНЕ НА ГРАЖДАНСКИ ПРАВЕН НЕЗАВИСИМ КОМИТЕТ КОЙТО ДА ПРОВЕДЕ СЪВЕСТНА И ОБЕКТИВНА АНКЕТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА Т. НАР ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ! ДЕЙНОСТТА НА ХЕЛЗИНКСИЯ КОМИТЕТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЦЕЛИ РАЙОНИ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНИ С ПОЛИТИКАТА НА ХИТЛЕР ЗА СЪЗДАВАНЕ НА "JUDENREIN" И " "JUDENFREI". РАЙОНИ "ЧИСТИ" И "СВОБОДНИ" ОТ ЕВРЕИ! ПО СЪЩИЯ НАЧИН ПО КОЙТО ДЕЙСТВА И ХЕЛЗИХКСКАТА КЛОАКА - СИСТЕМЕМ ТОРМОЗ, ПРАВНОЮРИДИЧЕСКИ ТЕРОР, ОПРАВДАВАНЕ НА НАСИЛИЕТО С "БЕДНОСТ", "ЧУВСТВО НА ОТЧАЯНИЕ" И Т.Н. САМО КЬОРАВ НЯМА ДА ВИДИ ПОЛИТИКАТА НА ХЕЛЗИКСКИЯ КОМИТЕТ В ОПРЕДЕЛЕНИ РАЙОНИ В БЪЛГАРИЯ! "BULGARIENFREI" UND "BULGARIENREIN"!!

08.12 2014 в 20:08

Да се преглеждат само тези които имат осигуровка.Така е при нас така трябва да е и при мангалите.Трябва и Крумови закони,но за всички.Не ги жалете.Само така ще се оправят М А Н Г А Л И Т Е .Другият вариянт е бои до спукване.Това ми напомня за Бай Тошо и за Белене.Избора е Ваш

08.12 2014 в 18:35

Към 1234 - едно на ръка, че точно Москов е единственият свестен измежду 240, които влезнаха след изборите, друго, че за неофициалните сделки с бароните и разни уговорки не следва да се мълчи. Ако тях ги управляват цигански барони, значи не се подчиняват на гражданското ни общество.

Въобще, защо да продължаваме да се лъжем с циганите? Вече няколко поредни правителства старателно избягват проблема, за да не накърнят нечии права и да не рискуват наказателен вот след това, но реално положението с мангалите е изпуснато отвсякъде. Просто НЯМА какво да направят, че да им угодят.

Най-лесно - пускат с тях полиция, ако циганите имат зор да се разправят с полицаи - да си берат после грижите. То пък аман от техните права, честно казано - правя всичко възможно да съм "редови" гражданин, да спазвам законите и каквото административно ми натресат, но като виждам биззаконие на върха и на дъното, което се прокрадва и сред стотици хиляди мързеляци, които искат горните да ги оправят, а долните - да работят за тях, ми се повръща.Трябват ни тежки реформи с цел КОРЕННА промяна на начина на живот на циганите. Общественополезен труд срещу помощи, задължително вкарване на децата в училища, спиране на помощи над 3 деца (без оглед етническа принадлежност), отрязване на помощи за непълнолетни майки, забрана за сключване на брак под 18, криминализиране на неофициалните сватби на непълнолетни (понеже те няма да спрат да го правят), и т.н., и т.н. мерки, които се отбягват с цел популизъм.

08.12 2014 в 17:09

Браво, Москов! Каза им истината в очите, не се оправдавай сега. Няма нужда. Нищо че от БХК пак отчитат дейност. Повечето българи са с теб, защото търпят беззаконието всеки ден и плащат сметките на тези социални паразити от джоба си. Това трябва и ще приключи!

08.12 2014 в 14:16

По тъпота изказването на тоя баш-реформатор може да си съперничи единствено с предложението на Деси Тъпото да отнема лични карти за неплатени ЗОВ.Можеше например да каже –„ аз не мога да задължа или да наказвам колегите, които отказват да посещават места, където чувстват застрашени живота и здравето си“ и толкоз.Като откажат всички лекари да ходят в махалите, на циганите ще им дойде друг акъл, а пък нека междувременно БХК да им осигурят линейки и транспорт.
Не е допустимо такива изказвания да се правят от министър в уж европейска държава.Така се открива нова форма на препитание за циганите - за всеки умрял мангал ще искат обезщетение от държавата, ото министъра е казал линейките да не ходят в махалите.
А пък другата "мисъл" - как местните цигански барони да гарантират сигурноста на лекарите, граничи с дебилизъм - знами министъра признава, че държава няма и опазването на реда е в ръцета на разни племенни вождове, повечето от които - престъпни такива.
Слам за това тъпо леке и за хората, гласували за него.

08.12 2014 в 13:41

Хубаво де, равни права. Съгласен съм.
Обаче циганите НЕ искат равни права, те изискват ПРИВИЛЕГИИ.
С което всичките им искания автоматично стават противоконституционни, не просто противозаконни.

08.12 2014 в 13:37

най-после някой да назове нещата с истинските думи и веднаха ревнаха за оставки, брей-й-й.то не само лекарите, никой не смее да отиде в ромските гета и да въведе ред там. странно дали и полицаите ще посмеят да отидат...

08.12 2014 в 13:07

Брат ми след като работИ` в Бърза Помощ, стана заклет расист специално относно циганите.
Има обаче мн. близък приятел негър-лекар във Франция.
Не е вярно, че линейки не влизат в махалите-тъй като не плащат здравни осигуровки и нямат лични лекари , БП не отказва посещения на адреси,защото е задължена по закон, та циганите са се изхитрили и викат линейка за някой уж припаднал, а той се оказва по-здрав и от лекаря. И от там като го накачулят -та цялата махала преглежда -кръвно и квот се сетиш. Не пускат линейката и доктора просто да излизе от махалата.

08.12 2014 в 12:49

Москов е прав, но можеше просто да каже, че лекарите имат право да откажат да отидат в определен район, ако не им се осигури охрана или гаранции за сигурността, защото има и доста пропаднали български квартали в страната, където живее доста измет.
Иначе Вучков гори глупости, че трябвали нови полицаи за охрана. Има толкова търтеи в МВР, че не е истина, и то не говоря сега за чиновниците, а за униформените. И трите пъти, когато ми се е налагало да имам взимане даване с тея (разбити мазета и тавани и КАТ) ме отврати безполезността и арогантността им.