Министърът на културата: Бесен съм, но няма да подам оставка

Царските конюшни ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение

OFFNews 30 юли 2018 в 09:03 5521 1

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

Министърът на културата Боил Банов няма да подава оставка заради пожара в сградата от комплекс "Царските конюшни". 

Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където обаче съм осигурил необходимата охрана на обекта от гледна точка на Закона за културното наследство, заяви Банов по бТВ. 

„Царските конюшни” ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение след пожара през уикенда, каза още министърът на културата. Той обаче подчерта, че актът може да падне в съда, поради многото дела, които водят собствениците помежду си и неуточнената собственост.

Това го правя не защото съм убеден, а за да отговоря на един популизъм в общественото мнение, което не ми е присъщо”, подчерта Банов. По думите му няма значение дали става дума за умишлен палеж или случайност - безсмислено е собствениците на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото по закон са длъжни да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало. 

Тази сграда, дали вчера беше от национално значение или утре ще бъде обявена, се съхранява по един и същи начин и сега, увери министърът на културата. 

Той заяви, че е бесен от случилото се с Царските конюшни. 

Спаси София поиска още вчера оставката на министър Боил Банов. 

Вие доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурно наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като паметник на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите? Вие, в ролята ви на зам. министър при разрушителното за културата управление на Вежди Рашидов и сега като министър, не просто не направихте необходимото, за да подсилите и укрепите административния и оперативен капацитет на Националния институт за недвижимо културно наследство, а напротив - създадохте една скопена институция, която не може да опази дори най-ценното. ОСТАВКА!, пишат от организацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!