Общината ще задължи собственика на Царските конюшни да ги възстанови в автентичния им вид

OFFNews 29 юли 2018 в 13:52 7540 1

Кметът на София Йорданка Фандъкова е сформирала експертна комисия от "Направление архитектура и градоустройство" на Столична община и от район "Оборище", която да оцени щетите на опожарената сграда на "Царските конюшни" и да задължи собственика да я възстанови в автентичния й вид, съобщиха от пресцентъра на общината.

С приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност "Център - Зона А" Столичната община запазва сградите на "Царските конюшни", защото при изработването на плана установява, че сградите притежават висока историческа стойност, въпреки че нямат статут на паметник на културата, посочват оттам.

В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че "в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство". Единствено допустими са дейности по консерванция и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика, допълват от общината.

През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на "Царските конюшни" да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита "От национално значение".

Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. "Хан Крум", както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. "Шести септември", на бул. "Васил Левски" и на бул. "Цариградско шосе".

"Царските конюшни" пламнаха през тази нощ. Изгорял е целият покрив на комплекса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!