Мият графитите с омразна реч в София

OFFNews 26 юли 2023 в 12:03 1603 0

Драсканици в София

Снимка КвАРТал

Сградите в центъра на София да бъдат изчистени от драсканици и език на омразата. Столичани, чиите фасади са пострадали, могат да подават заявление до Столичния инспекторат, информират от фейсбук групата КвАРТал.

В столицата ни е пълно с грозни тагове, почти няма ненадраскана сграда, възмущават се гражданите в социалната мрежа.  

Първоначално от зона I, а в 6-месечен срок ще бъдат включени и фасади от Зона II съгласно Наредбата за градската среда, става ясно на страницата на Столичен инспекторат. Почистването се осъществява от „Софекострой“ ЕАД, а контролът върху изпълнението на дейността се извършва от Столичен инспекторат. 

Критериите, по които приоритетно ще бъдат почистени фасадите, местата и обектите, са: размер на надрасканата площ; драсканици, използващи език на омразата; сгради с представително обществено значение (музеи, училища, детски градини, паметни плочи и др.). Условие за почистване на сгради и обекти е да не са с компрометирана структура на фасадата. 

Заявлението се попълва от собственика на сградата или от председателя на управителния съвет на етажната собственост/управителя, когато сградата е в режим на етажна собственост. Към заявлението се прилага и Протокол от общото събрание на етажната собственост за взето решение с мнозинство повече от 50 на сто от представените на общото събрание части.

За имот, който не е в режим на етажна собственост, заявлението се подава от лице/лица, притежаващи повече от 50% от идеалните части. В заявлението се посочва № на документа за собственост и притежаваните идеални части. 

От КвАРТал информират още, че се продава защитен лак против драсканици, който може да се намери в магазини за бои. 

-------------------------------------------------

Зона 1 – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, зелените площи покрай р. Перловска и пл. „Орлов мост“
Зона 2 – ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Солунска“, ул. „6-ти Септември“, ул. „Ген. Паренсов“, ул. „Цар Шишман“, пл. „П.Р. Славейков“, пл. „Джузепе Гарибалди“, пл. Патриарх Евтимий“ и градината пред храма „Св. Св. Седмочисленици“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!