Метеоролозите отново излизат на протест, готови са за гражданско неподчинение

OFFNews 31 август 2018 в 19:07 2324 0

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews.bg

Протестът на 29 август пред МС

Работниците и служителите на НИМХ отново са готови на протестни действия, във всякаква законова форма, включително и гражданско неподчинение.

Това се посочва в декларация на академичната синдикална организация на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука - КНСБ", подкрепена от служителите и щаба на протеста на Националния институт по метеорология и хидрология. 

"Считаме, че решението на Управителния съвет на БАН за предсрочно прекратяване на мандата на Директора на НИМХ-БАН  проф. д-р. Христомир Брънзов е наказателен акт, с който се потъпква позицията и мнението на всички работници и служители в Института. За пореден път заявяваме, че мястото на НИМХ не е в структурата на БАН. Със своеволието на Управителния съвет на Академията явно се нарушават всички договорености и споразумения, постигнати на срещата на 29.08.2018 г., проведена след поредните протестни действия на служителите на Института." - пише в декларацията.

Документът е изпратен до премиера, министъра на образованието, председателя на Общото събрание на БАН, както и до председателя на БАН.

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология настояват на предстоящото заседание на Общото събрание на БАН на 10 септември "да се отмени взетото решение за освобождаване от длъжност на Директора на НИМХ проф. д-р Христомир Брънзов."

"Призоваваме акад. Ревалски в качеството си на Председател на БАН, до отмяна на решението на Управителния съвет, незабавно да назначи за изпълняващ длъжността Директор на НИМХ-БАН проф. Христомир Брънзов, което в настоящия момент ще спомогне за извеждането на НИМХ от кризата, в която се намира." - заявяват още от щаба на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!