Майка, върнала се от Норвегия: Питаха децата дали тати пие бира

OFFNews 06 юни 2018 в 09:25 23538 4

Никога не бих се върнала в Норвегия, не бих подложила отново децата си на този стрес, който изживяха и те, и ние. 

Това заяви Стелияна Станкова по бТВ, която напуснала Норвегия след проверки от службата за закрила на детето в страната. 

Тя заминала през 2012 г., след което взела цялото семейство със себе си. „След като дойдоха децата, мина около година, преди да започнат проблемите и проверките”, каза Станкова. 

„Първо се започна със сигнал в училище – имаше разговор с тях, без ние да знаем и без наше позволение. Било им е казано, че не трябва да споделят с родителите си”, разказа Стелияна. 

„При първия сигнал директно ни извикаха и ни казаха: „Вие не сте добри родители”. Ние попитахме защо и какъв е проблемът. Те отговориха, че са получили сигнал от училището, че голямата ми дъщеря дава бял хляб на малкия син, като му маже филия с шоколад, когато иска. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден”, допълни майката. 

„Аз попитах какъв е проблемът с белия хляб. „Вие какво искате, на 18 г. да са диабетици или да са с наднормено тегло?”, каза психоложката при разговора”, каза още Стелияна.

„Малкият ми син беше претърпял инцидент в училище. Аз не съм видяла, той не ми е казал. Имал е синина и те казват: „Вие сте го ударили”. Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да обяснява откъде му е синината – че негов съученик го е ударил”, подчерта майката.

По думите ѝ децата са питани как живеят у дома, биват ли тормозени, има ли някакъв проблем, употребяваме ли цигари и алкохол в къщата. „Децата казват: „Да, тати пие бира”. Започва се едно разследване в магазина – какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пиян и дали е имал някакво неадекватно отношение”, каза още Стелияна Станкова.

От около десетина години норвежкото общество реагира срещу този проблем, каза преводачът Анюта Качева. По думите ѝ най-голямото обвинение срещу службата за закрила на детето в Норвегия е, че де факто работи пряко с полицията и върху нея не се упражнява никакъв контрол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

06.06 2018 в 17:56

Грешиш,Секач,няма криви стереотипи,ако сме сфикнали да пребиваме жените си два пъти седмично, да се бием един път месечно и да се напиваме през ден,това не значи,че сме прави.Всяка страна си има правила и си ги спазва.При нас защо не отсядат за постоянно бежанци,ами защото се държим с тях като със животни,а това че,позволяваме на разни тъпи северняци да се напиват като нерези и да вършат беззакония,говори много лошо за нас и би трябвало да се срамуваме,а не да се величаем,видите ли,ние колко сме цивилизовани...

12038

3

дървосекача

06.06 2018 в 11:34

Kokoten, айде без тези криворазбрани стереотипи. Ако бяха толкова перфектни, норвежците нямаше да заприличват на пияни гъзове още от летището във Варна или Бургас. Просто са измислили начин, по-който да си гонят чужденците, чрез отнемане на децата им, ако те не бъдат гледани по норвежки образец. А този образец далеч не е доказан като най-добрия...

15414

2

Hihi1981

06.06 2018 в 11:19

В България никой и за нищо няма да я пита!Само да не замине скоро занякъде другаде!!!

6145

1

kokoten

06.06 2018 в 10:50

....има нещо гнило в Дания...мой приятел от 22 години е там,отгледа три деца и твърди,че по-добра организация на живота няма никъде по света...имаш много права,но и много задължения,а ние не сме свикнали със задълженията...а във всички северни страни употребата на алкохол е силно ограничена.....норвежците не вярват,че у нас си вариш ракията на двора и,че можеш да се напиваш всяка вечер като животно....това е то,свободата....