Личните карти ще имат чип, сменят ги поетапно

offnews 22 юни 2016 в 14:10 9208 17

Личните карти ще имат чип. Това реши парламентът, като прие на първо четене промени в Закона за електронната идентификация, внесен от Министерски съвет. 

С приетите промени се създава възможност личните карти на българските граждани да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис.

Предвидено е смяната на личните карти да стане поетапно. С цел предотвратяване движението на терористите или на терористичните групи в приетите на първо четене промените е заложено ефективен граничен контрол и такъв върху издаването на документи за самоличност и документи за пътуване.

Народното събрание отхвърли законопроекта на ДПС, с който се предлагаше по изключение българските граждани да могат да подават заявления за издаване на документи за самоличност и без обявен постоянен адрес в общината, в която са били регистрирани през последните пет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

17

Victimized

22.06 2016 в 18:05

Какви тайни ве приятел , аз тайни нямам , ама не искам да бъда третиран като собственост или добитък . Точно за това казах , че извиненията с практичност и оптимизация са просто прах в очите . Да изглежда добре , звучи добре , но всички знаем , че основното за което ще бъдат ползвани е издирване и изнудване на хора . С цел просперитет и растеж , в името на демокрацията и толеранса , се отказваме лека полека от всичките си базови права . Не можем да говорим против толеранса спрямо бежанците , не можем да говорим против толеранса спрямо всички с неопределен пол , не можем да говорим против демократичната идея , всеки който го прави е русофил и комунист , ако не е това е расист и нацист . Ще дойде време , ще ни ограничат движението поради страх от тероризъм , ще ни сложат чипове с цел предотвратяване на тероризъм , ще ни отворят сървърите и ще ни бърникат по компютрите с цел предотвратяване на тероризъм и езика на омразата ..... И всичкото това , в името на свободата .......

12139

15

iliyapopov

22.06 2016 в 17:57

Имам приятел, който от 2000г е в Канада - като се върна за малко тук през 2004 показа личната си карта, която беше със секция за оптичен запис, в която иамше записано всичко необходимо включително и заболявания и лекарства, които е вземал.Така, че успокойте се - мисля че параноята, която обзема някои , че ще им научат тайните е силно преувеличена!

13277

14

66

22.06 2016 в 16:53

по всички пътища има много камери.

могат да сканират регистрационните табели на автомобилите

да разчитат номерата и да знаят коя кола се движи без платен данък, без "гражданска" без преглед .....

ще се спестят много пари от стикери !!! стикерджията ще обеднее!

могат , но не го правят !

защото милиционерите карат без гражданска и пердашат цяла година със седмична винетка, колкото да имат лепка на стъклото!!!

колегите от кат не ги закачат ....

25665

13

Victimized

22.06 2016 в 16:44

Вие сте идиоти ако си мислите , че това се прави с цел удобство или с цел оптимизация . Бюрокрацията е едно от оръжията на властта , никога няма да се разделят с нея .

25665

12

Victimized

22.06 2016 в 16:42

Повече сигурност-по-малко свобода , инсценирани , финансирани и екзекутирани конфликти и терористични актове - всяване страх у хората , овцете сами влизат в капана на собствените си страхове , честито нещастници .......

15256

10

mendi

22.06 2016 в 16:09

Говорим за различни неща. Във Фейса всеки има право да се излага както намери за добре!

Иначе в един супер евтин чип може да се поберат всички нужни данни за идентификация - имена, егн, адрес (ти и сега ги има на плакета) но защо не и данни за категириите за управление на МПС, данни за контролните точки (талона става излишен), данни за МПС-тата които притежаваш, дали са минали преглед, дали имат гражданска (отпадат още един куп хартии), дали си осъждан (отпада свидетелството за съдимост дето го искат на 50 места), дали имаш разрешително за КНО, дали си ловец и ли рибар съответно дали си палтил съпътстващите такси (отпадат още 3 - 4 ПАПАКИ с документи)... Същия плакет може да се използва и като карта за банкомат, пос терминал и онлайн разплащания....
...Мечти, мечти...
Ама както казах 50 000 чиновници ще останат без работа защото няма да те разиграват като маймуна от гише на гише за най простата бележчица...

15256

8

mendi

22.06 2016 в 15:18

@Вик
Сигурен съм че може да се направи нещо по въпроса.

Иначе сегашната папирология е в полза само и единствено на безхаберните бюрократи. Ама както и да е...
 
X

Подкастът на OFFNews