Ледена епоха, - 22 градуса: Големият студ остава до 20 януари

OFFNews 04 януари 2017 в 07:07 21755 3

Понижението на температурите ще е най-съществено в събота и неделя, когато в Западна България валежите, предизвикани от Средиземноморския циклон, който очакваме да премине през Балканския полуостров или малко по-южно от него, ще спрат. След изясняване и стихване на вятъра ще се постигнат температури от порядъка на от -20 до -22 градуса. В отделни райони, където е ясно през нощта на събота срещу неделя, пък и неделя срещу понеделник може да се получат и по-ниски температури, заяви Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в интервю за Агенция „Фокус“ .

Освен това в четвъртък и най-вече в петък и максималните температури ще са доста ниски. Ако сутринта започнем от температури от -8 до -3 градуса за страната, към 14.00 часа температурите ще са по-ниски отколкото сутрешните. Т.е. в петък очакваме да има динамично нахлуване на студен въздух, уточнява Стойчева.

В събота също освен минималните температури дневните също ще останат ниски. Максималните температури ще са в порядъка на от -7 до -13 градуса. 

Според Стойчева цялата страна ще бъде обхваната от студената въздушна маса. От начало това ще стане в Западна България, а след това и в източните райони.

"През януари е обичайно да има такива нахлувания на студен въздух, които да понижат температурите до такава степен. Нека да припомня, че най-ниската температура в нашата страна е отчетена през 1947 година в Трън и е минус 38,3 градуса. Януари е най-студеният месец в нашата страна и такива застудявания са характерни за него. Разбира се има години назад, в които можем да видим, че има и резки затопляния, когато температурите са достигали 15- 20 градуса. Но този януари ние очакваме температурите да са по-ниски от климатичните норми", казва метеороложката от НИМХ.

Според Стойчева в началото на следващата седмица ще има ниски температури до -20 градуса и малко по-ниски, но предстои да започне бавно затопляне.

"Ясно е, че когато температурите са били толкова ниски, затоплянето което очакваме, няма да е толкова съществено и те просто ще се доближат до климатичните норми т.е. няма да са така екстремно ниски. Към средата на следващата седмица отново очакваме да има застудяване и като цяло до около 20 януари температурите в страната да са по-ниски от климатичните норми", уточнява тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

04.01 2017 в 10:28


http://c7.alamy.com/comp/DRDGFT/rusciuk-and-the-river-dunav-bulgaria-DRDGFT.jpg

От 1905г.
Последното, което не помните беше при Силистра от 07 Януари 2015. Преди това 2012г.... 1985г... До 1905г назад общо 16 пъти! 3 от тях повсеместно по целия български участък.
Нас това време не може ни уплаши.
Потресен съм днес от призивите "Не пътувайте!", "Отложете ЕЖЕДНЕВНИТЕ си пътувания!"... Докъде стигнахме след 10 години членство в най-мощния икономически съюз?!