Кучето водач - ключ към независимост за 16 000 българи

OFFNews 08 януари 2015 в 16:35 4554 0

За всеки един от незрящите в България, които са близо 16 000, животът без куче водач е много по-труден.

Тези кучета са много повече от най-добър приятел за собствениците си, те са ключ към независимост, самочувствие и активност, те са партньори, готови да помогнат 24 часа в денонощието.

Обучението на едно куче водач започва, когато то е на два месеца. Подходящото за целта животно се избира чрез тестове. Обучението продължава 24 месеца, за него са необходими 15 000 лева и приключва с изпити за дипломиране. 

На кучетата водачи се поверява животът и сигурността на слепия човек. Затова контролът, които се упражнява върху физическото и поведенческото му развитие, трябва да е изключително строг. 

Лабрадор ретрийвър, голдън ретрийвър и кръстоските между тях са породите с най-висока успеваемост - 30-50%. 

На 9 януари в България стартира национална кампания "Куче от станиол". Идеята идва след проучване на световните практики „how to start the guide dog school”. 

На обществени места като училища, университети, библиотеки и др. ще се поставят специални кутии, където хората ще могат да изхвърлят опаковки от станиол. Средствата от рециклирането им ще бъдат вложени в обучението на кучета водачи.  

"Например в Англия събират станиолите от шоколади и закуски в специални кутии в училище, в полза на английските училища за кучета водачи на слепи", споделя председателят на единственото в България училище за кучета водачи „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева.

Кампанията "Куче от станиол" ще стартира официално на 9 януари 2015 г. от 18:30 часа в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (НПМГ). Инициативата ще се проведе съвместно с фондация „Очи на четири лапи“.

В кампанията ще вземат участие и хора, които вече имат куче водач, преподаватели и студенти от Нов български университет, ученици от 44 СОУ "Неофит Бозвели" и НПМГ.

Всички, които искат да научат повече информация около инициативата, както и хората, които могат да помогнат за кампанията, са поканени на събитието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови