Критично ниски нива на водата в язовирите Огоста и Върбешки

OFFNews 03 февруари 2020 в 09:01 2860 1

Критично ниски са нивата на водата в язовирите Огоста и Върбешки в Северозападна България, предаде бТВ. 

Местните жители от село Върбешница, жители на Мездра и риболовци смятат, че водата в язовир Върбешки се източва умишлено. 

Местните жители разказаха, че от години се грижат за язовира, но никога досега нивото не е било толкова ниско. Те призоваха за спешна проверка, която да установи дали водата е източвана неправомерно. 

Магдалена Динкова кмет на Върбешница обясни, че преди две години е подала становище на Басейнова дирекция - Плевен, че водата в язовира се използва от фирма за промишлени нужди. Тя добави, че е получила писмо, в което се твърди, че язовирът не се използва за напояване и фирмата може да използва водата, за каквото иска. Въпреки това получава уверението, че ако падне нивото на водата, ще бъде преустановено подаването към кариерата в Мездра.

Представителите на Напоителни системи казаха, че проблемът с ниското ниво на водата е заради липсата на притоци. Относно обвинението, че водата се използва за напояване на овощни градини служителите заявиха, че техните задължения се свеждат до водомера, а тръбопроводът е собственост на фирмата.

Кметът на Мездра Генади Събков добави, че няма опасност жителите на града да останат без питейна вода или да бъдат наводнени. 

Обемът на целия язовир е 2,5 млн. куб. метра и се използва само за промишлени нужди. 

Нивата на язовир Огоста са най-ниските откакто е въведен в експлоатация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

03.02 2020 в 10:52

Проблем с входа/притоците - изсекоха горите, без гори няма дъжд - няма реки, няма какво да пълни.
Проблем с изхода/източването - безстопанствено, неконтролируемо, без мисъл, без перспектива.
Е, при проблемни вход и изход, как да има нещо по средата. То посредата, между ушите, акъл няма, та в язовира вода ще има. Нашите язовири или преливат и наводняват де що има, или пресъхват и това дето е останало минава на воден режим. След това ще посегнат на питейната вода. Защото всичко, на всички нива, се прави за пари. А, както учудващо се оказва, парите не стават за пиене.