Край реката редят се, (не) редят се тополите

OFFNews 12 март 2021 в 18:05 7796 0

Може би най-автентичният символ на Хасково - тополите, възпети в стиховете на поета Симеон Стоянов и станали една от най-любимите български хитове чрез песента "Среща" на "Щурците", бяха подложени на масова сеч през последните дни.

Причината е, че много от дърветата вече са стари и опасни.

Сега в самия център на града, край сградата на театъра, на местата на високите дървета стоят грозни дънери, а много от хасковлии са и тъжни, и гневни.

Проблем с тополите обаче наистина има. Тополите след 30-40-ата си година наистина стават опасни и ако не бъдат отстранени, могат да паднат върху преминаващи граждани и автомобили. През последната година в града е имало три такива случая, които за щастие са се разминали без пострадали граждани, а само с материални щети.

Кметът на Хасково Станислав Дечев обещава на мястото на отсечените дървета да бъдат посадени нови тополи - 4-метрови фиданки от Италия.

Над 120 са опасните тополи, като 63 от тях са буквално изгнили и могат да паднат всеки момент. Това е констатирала проверката, изготвена миналата година. Заради това започва премахване на дърветата край реката. Все още има около 20, които трябва да бъдат отсечени, посочва той.

Новите тополи, които ще бъдат засадени ще са мъжки и не цъфтят. Това допълнително ще помогне за намаляване на пуха през пролетта, когато много хора се оплакват от алергии. Засаждането им ще започне веднага когато времето е подходящо затова.

Това все пак дава надежда, че скоро пак "край реката редят се, редят се тополите", възпети от "Щурците".

Историята на стиховете на Симеон Стоянов е много любопитна. Той подрежда думичките, станали един от любимите български хитове за всички времена, след като веднъж се скарал с ученическата си любов Мариелка.

Първата публикация на стихотворение е във вестник „Димитровец“ в началото на 60-те години на миналия век. После нищо не предвещава, че поетичният текст ще бъде връхлетян от славно бъдеще. Като студент в София поетът Симеон Славчев го продава на БНР заедно с още 4 негови стихотворения за бъдещи песни. Хонорарът е по 50 лева на бройка.

Карираните листове с ръкописен текст влизат в дебелите папки в националното радио и никой не вярва, че някой ден ще бъдат използвани. До момента, в който Кирил Маричков изчита десетки стихове в търсене на вдъхновение за третия студиен албум на „Щурците“ – „XX век“. Когато вижда пожълтелия лист със „Среща“, той веднага харесва стихотворението.

Музиката написва Христо Ковачев, а аранжиментът е на Кирил Маричков.

„Симеон се ожени и има две дъщери. Съпругата му почина, а по-късно той се разболя от рак. В последните дни за него се грижеха по-голямата му сестра, поетът Петър Василев и Мариелка – момичето от стихотворението „Среща“. Именно тя го погреба през зимата на 2002 г. Така че има тъжен хепиенд тази любов... Тази песен за разминаването в любовта стана емблема на Хасково“, сподели преди време пред бТВ художникът Петър Ангелов, състудент на поета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови