Комисията по досиетата разкрива отношенията между ДС и разузнаванията в Източния блок

OFFNews 25 октомври 2016 в 07:41 3817 1

Комисията за разкриване на досиетата ще представи днес сборника "ДС и разузнавателните служби на страните от Източния блок (1944-1989)" тази вечер.

Премиерата е в зала 1 на Ректората на Софийския университет от 17 ч.

Досега Комисията публикува сборници, свързани със сътрудничеството на Държавна сигурност с партньорите й от КГБ и ЩАЗИ. Основната цел на настоящото издание е на фона на главните за Варшавския пакт задачи и направления, да се откроят националните цели на всяка от страните-членки и да се проследи доколко те са били в състояние да влияят на общия политически курс на съюзните държави.

При съставянето на документалния сборник е направен опит за представителен подбор с публикуването приоритетно на документи, осветляващи въпроси, които по една или друга причина досега са оставали встрани от главните теми, обект на научни изследвания. Това са предимно документи, отразяващи влиянието на проблемите в националните икономики на държавите от Източния блок върху политическата стабилност на Варшавския пакт, както и такива, разкриващи съветско-китайските отношения като важен и определящ фактор в съвместната работа на партньорските страни. Съществено място сред подбраните документи в сборника е отредено на онези, които осветяват механизмите за вземане на решения в пакта, координацията между страните-членки, определянето на основните приоритети в работата им.

Книжното тяло на сборника „ДС и разузнавателните служби на страните от Източния блок” включва 106 фототипни документа, а неговото разширено електронно издание, което ще бъде качено на сайта й – 281.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин