Кметове настояват за целогодишни полети до Бургас

OFFNews 28 февруари 2024 в 08:35 1279 0

Кметове

Снимка Община Бургас

Кметове от Югоизточния район искат целогодишни полети до Бургас. 

Те се обяви за преразглеждане на концесионния договор за Летище Бургас и за клаузи в договора, които да задължават фирмата концесионер да осигури целогодишни полети. Темата е обсъдена на заседание на Националното сдружение на общините в България, а общата им позиция публикува на официалната си фейсбук страница кметът на града Димитър Николов. 

Категорично не можем да приемем случващото се или по-скоро неслучващото се на Летище Бургас. Настояваме за целогодишни полети. През годините сме провели стотици разговори с концесионера "Фрапорт", десетки срещи, участвали сме в какви ли не кръгли маси. Няколко общини дори създадохме фонд за стимулиране на повече полети. И всеки път уверения от "Фрапорт", че ще направят всичко възможно за целогодишни полети. Никакъв резултат. Трябва да е ясно, че с липсата на полети наистина се обрича Южното Черноморие, което е със значително повече туристи от Северното през лятото. А през останалото време нашите туристически бази нямат шанс да работят, именно заради липса на полети. Нашите градове са лишени от чужди туристи извън сезон, се посочва в позицията на кметовете.

Не сме запознати с концесионния договор, но със сигурност неустойките от развалянето му едва ли биха били по-големи от загубите на туристическия бранш, на регионите, на държавата. И докато се наумуваме, туристите ще изтичат към други съседни държави и после ще се чудим защо имаме всички дадености, а все не можем да печелим както тях от туризъм. Настояваме за преразглеждане на концесионния договор за Летище Бургас и за клаузи, които задължават концесионера осигуряването на целогодишни полети. Ние, кметовете ще подкрепим всички законови действия на местния бизнес, защото са справедливи и са за бъдещето на целия регион, пише още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови