Кючук: Вероятно до края на 2024 г. няма да влезем в сухопътния Шенген

OFFNews 02 януари 2024 в 12:39 2345 1

Кючук
Илхан Кючук.

Приемането ни в шенгенското пространство по въздух и вода е крачка напред. Оттук нататък се изисква да се отчетат направените грешки по време на преговорния процес. Това не е успехът, който всички очаквахме. Това заяви българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кючук пред БНР.

Според него силната позиция е България и Румъния да говорят на един глас.

Кючук прогнозира, че вероятно сухопътният Шенген до края на 2024 г. няма да се случи, прогнозира той, визирайки изборите в Австрия през есента.

"Държавата ни няма да приема никакви други бежанци, освен установените по европейското законодателство", уточни евродепутатът в предаването "Преди всички".

България е от страните, която усеща бежанския натиск по много силен начин и не получава солидарност, подчерта Кючюк.

Според него възходът на популистите и отричането на европейската интеграция ще бъдат в политическия дневен ред на Европа за 2024 г.

В тази конструкция, в която ЕС е създаден за по-малък брой държави, не може да отговори на всички очаквания. Западните Балкани, Грузия, Молдова, Украйна имат различни очаквания на вратата на ЕС, посочи той.

"Политиката по разширяване трябва да върви ръка за ръка с политиката на задълбочаване на самите реформи в ЕС. Наблюдава се огромна умора от разширяването в европейското гражданско общество", отчита Кючюк.

Според евродепутата големият проблем на ЕС през годините е, че трудно формира дневен ред, който е общ за всички.

"Това сечение е изключително сложно занимание. В ситуация, в която имаме две войни и редица други предизвикателства, все по-трудно и по-трудно в тази архитектура на ЕС, създадена през 20-и век, е самият съюз да играе геополитическа роля", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика