Катаджиите вече ще проверяват и за неплатени глоби

ОFFNews Последна промяна на 26 април 2015 в 21:43 4474 10

Пътните полицаи започнаха масирани проверки за водачи с дългове заради нарушения на правилата за движение.

Някой от нарушителите са с неплатени глоби за хиляди левове. 

Според експерти всяка втора глоба на пътя остава неплатена. Миналата година катаджиите са регистрирали над 756 000 нарушения, за които са съставени над 314 000 акта и почти 493 000 фиша.

Много от шофьорите обаче чакат да мине давността на санкцията - с надеждата, че дотогава няма да бъдат спирани на пътя.

От началото на тази година близо 100 хиляди водачи са получили фишове от КАТ. От глобите за нарушенията обаче досега са събрани едва 6 милиона лева.

"Когато нямаме събираемост на глобите, имаме и безнаказаност, а когато има безнаказаност има и арогантно поведение, има и загинали", коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи пред Нова телевизия.

Затова контролът се затяга и при всяка проверка на пътя катаджиите проверяват и за неплатени глоби. Наказанията ще са сурови.

"След справка ако се установи, че има глоба и не е заплатена - свидетелството за управление ще бъде отнето", обясни Стойчо Константинов от Националната пътна полиция.

Книжката се връща едва след като нарушителят плати глобите.

"Има хора с по 30-40-50 акта - те или не стават наказателни постановления или минават 2 или 3 години да се обжалват", коментира още Тодоров.

Именно на това сега разчитат нарушителите - да изтече срокът на глобата.

"Ние изпращам глобите в НАП и се събират съответните глоби", обясни Стойчо Константинов.

„Не може държавата, за да събере 50 лева да харчи 400 лева. Толкова струва събирането на 50 лева", уточни Владимир Тодоров.

Затова експертите настояват държавата да опрости правилата за налагане и санкциониране на глобите на пътя и те да отиват по предназначение - а именно за купуване на нови камери и кампании за пътна безопасност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2015 в 17:08

Добре де, ако от 100 000 фиша за събрали 6 000 000, това прави средно по 60 лева на човек.Да речем, че 50% от хората са платили, то тогава средната глоба е 120 лева.Ако предположим, че повече се плащат малките глоби, а големите по-рядко, то средната глоба става 150-200 лева на нарушение...абе нещо не излизат сметките

27.04 2015 в 09:07

"След справка ако се установи, че има глоба и не е заплатена - свидетелството за управление ще бъде отнето", обясни Стойчо Константинов от Националната пътна полиция.

И на какво основание бе Стойчооо ще "отнемаш"? До кога в МВР ще приемат на работа само явни ДЕБИЛИ. Ще си съберат глобите на 30 феврвуари. Те един акт попълнен както трябва не могат да извадят а после мрънкат ,че актовете падали в съда. Съда им бил виновен на неграмотниците.... като и международното положение и т.н.

27.04 2015 в 07:01

Именно - в развитите държави си плащат НАРУШИТЕЛИТЕ на правилата - а тук този които реши катажията!Въобще не виждам смисъл да коментираме разликите между тук и там!А че има овце които обичат да ги стрижат до сурово месо има лошото е че им харесва а наи-лошото че се дразнят че има и други които не са като тях!

27.04 2015 в 04:01

най-сетне като сека развита държава, пътната полиция стана филиал на данъчните

27.04 2015 в 01:09

Много добро решение. Затягане му е майката. Из цяла Европа е пълно с камери, нарушителите си плащат като попове, а държавата си пълни хазната с парите на нарушителите. И тука трябва да стане така, правилата трябва да се спазват. Ако не ти харесват си хвърляш книжката и се возиш.

26.04 2015 в 23:11

Това да не са данъчни? Незаконно, както и всичките им "акции". Отстоявайте си правата! ЗДП е в колата и ги навирам в миша дупка. Забравят да искат документи и все. Искайте техните документи - по закон (Чл. 170.
(5) Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство.

(7) (Нова – ДВ, бр. 85 от 2004 г.) За неизпълнение на задълженията си по тази глава на лицата от службите за контрол се налага дисциплинарно наказание.). Може да покани!, а вие културно му откажете. Автомобила е частна собственост - отваряйте багажника само в присъствието на двама свидетели и протокол - по закон! Да поставим на място самозабравилите се гавази!
Референдум е прав.

26.04 2015 в 23:07

Имало е има и винаги ще има нарушители както и убиици и човешки трагедии!Лошото е обаче че има хора които по един или друг начин винаги успяват да осребрят мъката на хората та ако ще и до промяна на конституция да стигнат!и така - общините ще се нагушат агенцията и тя ще намаже полицаите-също де от премии извънреден труд или от рушвет в краина сметка няма значение важното е СЪБИРАЕМОСТ да има а тя никога няма да е достатъчна!!!!

26.04 2015 в 22:45

Законно незаконно друг начин няма! На българина не му ли бръкнеш в джоба не разбира какво му говориш!

26.04 2015 в 22:14

"След справка ако се установи, че има глоба и не е заплатена - свидетелството за управление ще бъде отнето", обясни Стойчо Константинов от Националната пътна полиция.

?!!!
Ще отнемат книжка за неплатена глоба?!
Това не е ли противоконституционно?
Книжка може да се отнема при нарушение на правилата на Правилника за движение по пътищата.
Да не си платиш глобата НЕ е такова нарушение.

26.04 2015 в 22:05

Ама видно е на снимката - шерифите , както винаги, са в нарушение!