КАТ иска криминализиране на шофирането с превишена скорост

OFFNews 05 октомври 2015 в 11:45 4958 8

Проект на законови промени предвижда криминализиране на шофирането с превишена скорост, в нетрезво състояние и без книжка. Предлага се тежко наказание за превишена скорост с и над 60 км/ч спрямо разрешената.

Това обяви пред bTV Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция”. Мерките идват след като премиерът Бойко Борисов поиска строги наказания за нарушителите на пътя. 

Промените в закона предвиждат отнемане на регистрационни номера на автомобил при тежки нарушения на пътя, точно както поиска Борисов. 

Причината за драстичните мерки срещу нарушителите, е че войната по пътищата продължава, уточни Рановски. От началото на тази година убитите и ранените при пътни инциденти са повече от тези за 2014 г. Убити са 526 души или с 20 повече от миналата година и са ранени 6814, което с 214 повече от миналата година.

В закона ще се въведе още една категория шофьори - „нови водачи“. Това са хора с до 2 години опит зад волана. Те ще имат по-малко контролни точки в талона, далеч по-малък толеранс за алкохол и за тях ще се изискват по-високи стандарти.

От МВР предлагат промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. "И двата проекта са достатъчно драстични, въпросът е дали ще бъде прието в Наказателния кодекс да влязат всички мерки, или да останат в Закона за движение по пътищата. При всички положения ще има промяна в Наказателния кодекс, където да се заложи наказание за водачи, които управляват с превишена скорост и след употреба на алкохол", коментира Рановски.

Сред предложенията за промени гонките ще бъдат квалифицирани като хулиганство. 

От началото на тази година убитите и ранените при пътни инциденти са повече от тези за 2014 г. Убити са 526 души, или с 20 повече от миналата година, и са ранени 6814, което с 214 повече от миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!