Камбанен звън за 100 г. от края на Първата световна война

OFFNews 11 ноември 2018 в 08:48 2284 0

Камбанен звън в големи столични храмове ще отбележи 100 години от края на Първата световна война - така България ще участва, по покана на Великобритания, в международна инициатива за годишнината, съобщават от британското посолство.

Инициативата е на Обединеното кралство, подкрепена е и от правителството на Германия. България, наред с други страни, ще се включи с ударите на камбани на големи църковни храмове днес в 13.00 ч.

С този символичен жест държави по целия свят се обединяват, за да изразят благодарността си за края на Голямата война и постигнатия мир, се посочва в съобщението.

На 11 ноември 1918 г. църковните и други камбани във Великобритания, замлъкнали през Първата световна война, зазвъняват, за да разпространят добрата вест за постигнатото примирие.

Посолствата на Великобритания, Ирландия, Германия, Италия и Франция в България ще отдадат днес почит на загиналите с годишна възпоменателна церемония на територията на своите военни гробове на Централните софийски гробища, информират инициаторите.

Президентът Румен Радев, който е на двудневно посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон, ще участва днес във френската столица в церемонията за отбелязване на стогодишнината от примирието от 1918 г.

Във възпоменателната церемония пред Триумфалната арка се очаква да участват държавни глави и правителствени ръководители от над 80 държави от цял свят. 

Военните действия през Първата световна война приключват с подписано примирие в единайсетия час на 11.11.1918 година. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II