Ексклузивно Борисов: Не съм оптимист - летим към нови избори. По-добре ужасен край сега

Камъчета в лещата и вино с вкус на парафин и нафта. Платформа събира сигнали за некачествени продукти

OFFNews 12 януари 2023 в 16:46 6942 3

Снимка

Потребители са открили в купена от тях леща камъни и други примеси.

Първите два сигнала на потребители за некачествени хранителни продукти в търговската мрежа е подало към БАБХ сдружението „За достъпна и качествена храна“, съобщи неговият председател д-р Андрей Велчев.

Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за съмнения и нередности на хранителни продукти zdkh.bg започна новата година с редица сигнали засягащи качеството на хранителни продукти продавани в търговската мрежа и два от тях вече са подадени в Българска агенция по безопасност на храните.

Те са за два продукта със съмнения, че вредят на здравето на потребителите. Единият засяга българска леща със завишено съдържание на камъни и други съмнителни елементи, а вторият е за засяга вино в кутия от сорта мерло, но с вкус на парафин и нафта.

За да подаде сигнал потребителят трябва да въведе своите имена, имейл адрес и телефон на във формуляр на страницата на сдружението. Има и текстове поле, в което да се опишат нередностите, както и възможност за прикачване на снимка или файл.

„За достъпна и качествена храна“ е организация с нестопанска цел в обществена полза. Нейният предмет на дейност е защита правата и интересите на гражданите, свързани с проблемите относно качеството и цената на хранителните продукти и популяризиране на идеята за качествена храна на достъпни цени.

В края на миналата година екипът на сдружението предложи фирмите, които системно предлагат на пазара лоши храни и периодично са хващани в нарушение, да се обявяват публично, а не както е в момента да остават в тайна.

"Предлагаме информацията за повторно нарушение на разпоредбите, забраняващи съзнателно заместване, добавяне, подправяне на храна или опаковка, с които контролните органи разполагат да е публична", коментира председателят на УС на сдружението Андрей Велчев. Организацията е готова и с конкретно предложение за поправка в Закона за храните.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  10307

  3

  AntiZ

  12.01 2023 в 17:18

  Поправиха се, хората! Да бъдем благосклонни! :D

  1273

  2

  Johnny B Goode

  12.01 2023 в 17:11

  То вярно, че няма пари за редактори, ама това "камъчки" накой дописник от детската градина ли го е писал?
  Айде малко по-сериозно ако обичате.

  10307

  1

  AntiZ

  12.01 2023 в 17:06

  Оффнюз, какво е това заглавие с "камъчки" в него? Нова дума научих. Винаги е добре човек да научи нещо ново!
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх