Как STEM обучението подготвя учениците за бъдещето?

OFFNews 03 октомври 2022 в 15:39 3073 0

клет
Обучението чрез практическо преживяване на наученото при решаване на реални предизвикателства е основен принцип, който намира широко приложение във всеки STEM урок. Точно такъв тип ресурси предлага и за българската образователна система издателство Клет България в софтуер iZZI.

Вероятно все по-често в ежедневието срещате термина STEM обучение. Това е така, защото този процес за усвояване на знания от учениците е един от водещите методи за обучение през 21. век. Но какво точно означава STEM?

В буквален превод от английски език това е обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика (Science – Technology – Engineering – Mathematics), като отделните предмети биват обединени в общи учебни часове. С все по-дигитализиращия се свят и стремглавото развитие на технологиите, подходящият и съвременен подход към обучението на бъдещите предприемачи, инженери, архитекти или пък визионери, е изключително важно. И точно това е основната мисия на STEM обучението - да подготви бъдещите кадри и да представи тези науки по интригуващ и провокиращ критично мислене начин.

Чрез своята специфична същност STEM обучението предразполага учениците да вземат активно участие в различни задачи и експерименти в даден урок, поощрява тяхното споделяне на всевъзможни идеи и мечти. Учениците развиват уменията си за работа в екип по проекти от реалния живот, насочени към опознаването и разбирането на света около тях. Така децата разширяват научния си мироглед и обогатяват практическия си опит.

Обучението чрез практическо преживяване на наученото при решаване на реални предизвикателства е основен принцип, който намира широко приложение във всеки STEM урок. Точно такъв тип ресурси предлага и за българската образователна система издателство Клет България в софтуер iZZI. Разнообразието от ресурси по съвременни теми благоприятства за разпалване любопитството на учениците към околния свят, както и за създаване на интерес към глобални и реални проблеми, които засягат съвременното общество.

През сайта на издателството учителите могат лесно да заявят STEM пакет с интегрирано учебно съдържание и методически материали за учителя, които съдържат основни цели, стратегии за провеждане на учебен час, идеи за гъвкаво разпределение на времето и стъпки за реализиране на STEM задачите и проектите.

STEM-базираното обучение помага на учениците да развият важни умения като критично мислене, решаване на проблеми, статистическа обработка на информация, творческо мислене, любопитство, умение за аргументиране, вземане на решения въз основа на данни и работата в екип. И всичко това в часовете по химия, биология, човекът и природата, физика и математика.

По този начин бъдещите създатели на модерния свят могат да получат качествени знания от своите учители по един модерен, разнообразен и занимателен начин, което само може да гарантира, че бъдещето, което предстои пред нас ще е повече от успешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови