Как се погребват починалите от COVID-19 у нас

OFFNews 10 април 2020 в 20:16 25616 0

Погребват ли се по специфичен начин починалите в България хора вследствие на новия коронавирус?

Допускат ли се близки на погребенията?

Как работят служителите на погребалните агенции по време на пандемия и извънредно положение? 

OFFNews се обърна към Общинско предприятие "Гробищни паркове" към Столична община, няколко частни агенции и към Софийски крематориум, за да получи отговор на тези въпроси. 

Погребенията на починали от COVID-19 не се извършва по различен начин от тези на останалите покойници, съобщиха от "Гробищни паркове". Причината е, че телата на починалите не носят риск от заразяване.

"Спазваме мерките, които са наредени от Министерство на здравеопазването - използваме маски и ръкавици", добавят от общинското предприятие.

Препоръчва се погребенията да се извършват без близки, а най-близките могат да си вземат последно сбогом с покойника при затворен ковчег, който се спуска в земята, без да се извършва ритуал.

Според погребални агенции, към които OFFNews се обърна, повечето починали от коронавирус са били кремирани. Към днешна дата няма допълнително забавяне при кремирането - то се извършва най-късно до 48 часа след приемане на покойника и при условие, че са приети и обработени необходимите документи.

Препоръка от Министерството на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор е изпратена до директорите на РЗИ-тата на 23 март. В нея е посочено, че "покойниците, починали от заболявания: холера, чума, петнист тиф [...], или от ново непознато, опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид, разрешен за предоставяне на пазара по Реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и Съвета от 22 май 2012 г."

Освен това от МЗ нареждат на гробищните паркове, а чрез тях и на погребалните агенции, дейностите по погребенията да се извършват при стриктно спазване на мерките. Лицата, които извършват тази дейност, трябва да работят с лични предпазни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews