Иван Нейков: Работодателите имат право да изискват документ, че служителят им е здрав, в това число и за ваксина

OFFNews 27 октомври 2021 в 07:53 3818 0

Работодателят може да изисква от работника и служителя си документ, че е здрав. При постъпването на работа се изисква медицинско, но в закона пише, че могат да се изискват и други документи - тоест сертификат за ваксиниране, тест, с каквото може да докаже, че е здрав. 

Работодателят обаче трябва да плаща тестовете на своите служители сега, заяви Иван Нейков, бивш социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политика, по Нова тв. Той обясни, че работодателите имат задължение веднъж годишно да осигуряват медицински прегледи на служителите си. 

Той допълни, че тестовете за коронавирус влизат в осигуряването на безопасна работна среда за хората, което също влиза в задълженията на работодателите. Представете си, че аз съм на работа, а колегата ми в стаята не е ваксиниран или тестван - как ми се осигурява безопасна среда, даде пример Нейков. 

По думите му за работодателите е и по-евтино да плащат тестовете, отколкото първите три дни от болничния на служителите си, ако се разболеят. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!