ИК Лозенец: Спрете строежа на Златен век, шефът на ДНСК да дава оставка

Хората настояват сградата на Артекс да бъде висока до 26 м, както предвижда ОУП

OFFNews Последна промяна на 28 март 2019 в 16:49 5706 3

Инициативният комитет "Лозенец" срещу изграждането на небостъргача на столичната улица "Златен рог" настоява ДНСК да прекрати строителството.  

Вчера главният архитект на София заяви за строителството на небостъргача на ул. Златен рог, че „Разрешението за строеж е презаверено през 2012 г., ноември месец. 2017г. е изтекло.“ Макар да отказа да го заяви направо, тези думи са на практика признание, че в момента строителството се извършва незаконно. Чл. 225 ал. 2 т. 2 от ЗУТ е категоричен, че „Строеж или част от него е незаконен, когато се извършва… без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж“, се казва в позиция на ИК. 

Хората настояват ДНСК незабавно да прекратят строителството, проектът на сградата да бъде преработен и да се приведе съобразно изискванията на Общия устройствен план за височина до 26 м, а не както в момента изграждащите се 100-120 м.

Припомняме, че от Инициативен комитет „Лозенец“ срещу изграждането на небостъргача срещу Японския хотел защитаваме тезата за изтеклото през ноември 2017г. разрешение за строеж вече почти година и половина. Фактът, че и главният архитект на София изразява същата теза е стъпка в правилната посока и очакваме и останалите отговорни институции да се произнесат своевременно.

Считаме, че след оставката на г-н Цветанов, логичната следваща стъпка следва да бъде търсене на отговорност от страна на Дирекция „Национален строителен контрол“, които година и половина бездействат по този казус. Очакваме оставката на арх. Несторов и спиране на строителството на върха на Лозенец. 

В същото време, категорично възразяваме на тезата, защитавана от Артекс, че строителното разрешение може да бъде валидно до 2020 година. Подобни разсъждения са смехотворни, при положение, че законодателят е определил действието на поправките на ЗУТ. Черно на бяло е написано, че всички текущи проекти, които се разглеждат се довършват по старият ред. А тези, които вече са с влязло в сила разрешение за строеж изобщо не могат да се надяват да ползват новите поправки. Но нещо, което е ползвано като услуга е удължаването на проекта. Законът казва, че е еднократно и новата крайна дата се записва в решението. Е тяхното решение казва 19.11.2017 г. и законът е ясен – едно удължаване. Няма място за пазарлък що се отнася до закона, твърдят още от ИК "Лозенец". 

Становището на ДНСК от днес според авторите "прилича по-скоро на акробатика достойна за цирк Балкански, отколкото за държавна институция".

Невярно е твърдението на архитект Несторов, че съдът е ангажиран да каже дали сградата е законна или не. Съдът е сезиран с жалба, която иска от съда да застави ДНСК да се произнесе по законността на строителството. Терминът НОВАЦИЯ означава, че старото правоотношение се ПРЕУСТАНОВЯВА и се създава НОВО. Новото правоотношение трябва да бъде съобразено с новите правила по градоустройството, категорични са от ИК. 

"А що се отнася за сроковете, ГПК предвижда, че ако има удължаване на срок заради промяна от страна на администрацията, то удължаването е само с времето, което е отнело да бъде разгледана преписката.
Днес архитект Несторов доказа, че е лакей да олигархията и настояваме той да подаде оставка незабавно", пишат още от ИК "Лозенец".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16582

3

spirit оригиналът

29.03 2019 в 07:45


Шефът на ДНСК с голям апартамент на първа линия в Созопол за 17 000 лв. На името на тъща му
by Биволъ януари 25, 2019
https://bivol.bg/nestorov-sozopol-bdk.html

20696

2

Новак

28.03 2019 в 18:33

Никой не иска Цвък и Тетка да си връщат имотите. Това са си техни взаимоотношения с Артекс. Ако са поемали някакви ангажименти към фирмата да си ги изпълняват лично.
Строителството е незаконно ( да не говорим, че е малоумно в тези тесни улички там да праснеш висока сграда) и би трябвало да се преведе според изискванията на закона- така би се случило в нормална държава.
Но имайки лични сблъсъци с ДНСК мисля, че всичко ще се потули - там е може би най-голямата корупция.
Аз лично не мога да си представя как се чувстват тези крадци като в последните дни толкова омраза се изля върху тях. Това все някъде се отбелязва.

21058

1

рамбо

28.03 2019 в 17:35

Няма да бъде спрян строежа, колкото и инициативни комитети да се появят, тъй като доста народ си получиха наградите под формата на апартаменти на тънки цени /а може би и подарък изцяло/. Искате да накарате Цецо и Цецка да върнат имотчето си ли? Хаха , недейте така.