Хасковският окръжен съд решава да екстрадира ли Фриц-Жули Жоасен

OFFNews 20 януари 2015 в 08:33 2907 1

Хасковският окръжен съд решава да екстрадира ли Фриц-Жули Жоасен

Хасковският окръжен съд ще решава днес за екстрадицията на Фриц-Жули Жоасен. Мъжът беше задържан на граничния пункт "Капитан Андреево" на 1-ви януари в автобус, пътуващ от Париж за Истанбул заради издадена европейска заповед за арест.

Заповедта е по жалбата на съпругата му, която го обвинява, че той е отвлякъл 3-годишният им син, за да бъде отведен в Сирия. Според нея Жоасен има връзки с радикално настроени ислямисти. 

Междувременно на 11-ти януари България получи втора европейска заповед за ареста му, по обвинение от Главния съд в Париж, за участието на Жоасен в терористична група и връзки с братята - атентатори Куаши.

Хасковските магистрати отказаха да екстрадират Жоасен по обвинението за отвличане на собственото му дете с мотива, че има разминаване във френското и българското законодателство по този казус. По второто искане на френските власти за участието на Жоасен в терористична мрежа, днес Хасковският окръжен съд ще реши, дали той ще бъде екстрадиран.

През миналата седмица Жоасен заяви, че иска незабавно да бъде предаден на разследващите органи на Франция, за да докаже своята невинност. Той призна, че има приятелски отношения с братята Куаши, но отрече участие в подготовката на терористичните атаки в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!