Фриц-Жули Жоасен: Не знаех какво са намислили братята Куаши

OFFNews 18 януари 2015 в 12:12 1661 0

Фриц-Жули Жоасен

"Не знаех нищо от това, което те ще правят. Изненадан съм, защото те бяха мили хора. Познавам ги откакто бях на 18 години", заяви Фриц-Жули Жоасен в интервю за френската телевизия Франс 2.

Жоасен беше арестуван на 12 януари при опит да премине през България в посока Турция. Тогава беше установено, че той е имал близко познанство с братята Куаши, които на 7 януари извършиха терористично нападение срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж.

"Ние имаме бизнес връзки – с дрехи, с обувки, ние ги препродаваме. От юли не сме се чували. Оттогава им загубих контакта, поне с единия от братята. Разбрах, че той е бил болен – Шериф", обяснява Жоасен пред френския журналист.

Хаитянинът с френски паспорт твърди, че няма нищо общо с радикалния ислям.

"Аз съм мюсюлманин и понякога се опитвам да бъда практикуващ мюсюлманин. Не съм правоверен и примерен мюсюлманин. И аз допускам грехове. Не са с мен радикалните. Ако бях радикален, щях да бъда в Париж по това време", обяснява той.

От записа става ясно, че единственият момент, в който Жоасен е изпуснал нервите си, е бил, когато го попитали дали чете „Шарли Ебдо“ и дали смята, че карикатурите, публикувани там, са си „заслужили“ атентата:

"Не казвам, че това, което са направили „Шарли Ебдо“, е лошо, но ако искат да окарикатуряват религия – да бъдат всичките, а не само исляма. Гледат на нас като на терористи. Понеже съм се срещнал с хора, които са направили нещо лошо в живота си, значи съм терорист. Това не е нормално. Значи всички, които се срещат с такива хора, са терористи", категоричен бе Жоасен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови