Граждански организации: Всички улици с павета да се запазят! Не, асфалт и велоалеи!

OFFNews 08 юни 2017 в 08:29 4156 0

Гранитните павета в София да се запазят по всички улици, по които те са съществуват в момента, освен по "Дондуков", и по бул. "Прага", "Пенчо Славейков", "Бъкстон", "Цар Борис III" и "Гоце Делчев". 

За това настояват от Обществен релсов транспорт, които внасят подписка до кмета Йорданка Фандъкова и министърът на културата Боил Банов. Под исканията са се подписали над 600 души. Те настояват за гранитните павета като вид настилка, да бъдат декларирани за самостоятелна недвижима културна ценност по Закона за културното наследство, неделима от средата, в която са положени, да не се проектират и реализират варианти за настилки - смес между паваж и асфалт по съществуващите павирани улици, за прекратяване на запечатването на почвите в градска среда и спиране практиката за асфалтиране на тротоари и на алеи в парковете и градините на територията на Столична община, като се потърсят решения с екологични настилки, градските улици да не се превръщат в състезателни писти, а МВР, Столична община и др. да вземат спешни мерки за ограничаване на скоростите на движение в градска среда, както и за бързи и адекватни наказания за нарушителите, участващи в авто- и мотогонки в града. 

В петицията се иска още и съществуващите паважни настилки да бъдат пренареждани качествено, да се организират курсове за обучение на павьори с оглед качественото и ефективно полагане и ремонтиране на паваж в София (чрез програми на Столична община, европейски програми, обучителни програми и др.), фирмите–изпълнители на ремонти и реконструкции на павирани улици да наемат павьори, имащи квалификация и опит по нареждане на паваж, както и за пълна забрана за продажбата и износа на гранитни и жълти павета, собственост на Столична община, както и за публичен отчет на наличните към момента количества гранитни павета в депата на Столична община с опис от кои места и кога са били демонтирани.

Авторите подчертават, че никога не са били против велоалеята по бул. "Дондуков". Изграждането на велотрасе или не по булеварда е изцяло решение на Столична община като следва да отбележим, че такова трасе е предвидено в ОУП, пишат от Обществен релсов транспорт. 

От Сдружението "Спаси София" обаче организират протест за ремонта на столичния булевард "Княз Александър Дондуков" в 18:30ч.т при Ларгото. Те настояват за велоалея на булеварда, според подкрепящите ги граждани настилката по "Дондуков" трябва да е от павета по трамвайните линии и асфалт по платната, както и да се поставят бетонни трамвайни ограничители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови