Градушка отворила работа на софийските джамджии и през 1941 г.

ОFFNews 10 юли 2014 в 10:17 7461 3

Снимка www.stara-sofia.com

Кадър от сграда на бул. "Витоша" и ул. "Неофит Рилски" след градушката от 1941 г.

Такава градушка не е удряла София от незапомнени времена, коментираха много столичани след бурята от 8 юли. Всъщност - точно от 73 години насам.

На 1 юли 1941 година над града се изсипва едър град, нанесъл същите поражения, припомня интернет страницата "Стара София". Авторите й са открили в архивите на списание "Сердика" снимка на една от поразените сгради - на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Неофит Рилски". А ето как списанието описва събитието:

Централният метеорологически институт съобщи:

"Днес, 1 юли (1941 г.), между 16 и 16.30 часа, над София се разрази незапомнена стихийна градова буря, която изпочупи стъклата на прозорците, предимно на северните и северозападните страни на къщите. Повредени са градините и има повсеместни наводнения на зимниците и пр. Пътят и обсегът на бурята и щетите не са още известни. От провинцията няма още сведения. От късото съединение, предизвикано от бурята, има запалени кантони."

Между другото, градушката отвори работа и на софийските джамджии

Веднага след градушката Н. В. Царят, придружен от княз Кирил, обходи пострадалите места и наводнените квартали. Негово Величество навсякъде води разговори с гражданите, като се интересуваше от причинените повреди.

Сп. "Сердика", книга седма, 1941 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!