Голяма авария остави Перник без вода

OFFNews 22 януари 2020 в 09:29 5110 0

Голяма част от Перник остава без вода заради авария, съобщиха от ВиК - Перник.

Освен областния център, засегнати от проблема ще бъдат още град Батановци и 7 села в региона, а причината е голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води. 

Аварията е в квартал "Железни заводи".

По отстраняването ѝ ще работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.

Водоподаването е преустановено в гр. Батановци, в част от кварталите на Перник - Твърди ливади, Могиличе, някои части на кв. Иван Пашов, Рудничар, Ралица, Драгановец, Проучване, Каменина, Клепало, Радина чешма, Стара чешма и околните села Дивотино, Мещица, Витановци, Богданов дол, Лесковец, Черна гора, Ярджиловци. 

Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим в кварталите Изток, Тева, Мошино, част от кв. Иван Пашов и селата Люлин и Бучино. 

На извънредно заседание вчера Общинският съвет в Перник единодушно одобри спасителния план за излизане от водната криза чрез свързването на водопроводните системи на миньорския град и столицата.

След сесията заместник-кметът Мирослав Стоицев коментира:

"Общинският съвет взе адекватно решение и развърза ръцете на възложителя, в лицето на кмета. Оттук-насетне ни чака доста работа. Ще пуснем към Агенция за обществени поръчки, ако ни разрешат, във връзка с бедственото положение, по член 79 от закона да можем да вече да пускаме директни възлагания към фирмите. Относно водопроводната мрежа, се надявам в рамките на една година да бъдат изпълнени. Обемът на улиците е доста сериозен и затова сме ги разделили на 4 лота. Направили сме запитване към Камарата на инженерите, които ще ни предложат тези фирми".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови