ГИТ засече редица нарушения покрай декларациите за напускане на областните градове

OFFNews 30 април 2020 в 15:37 2603 0

Главната инспекция по труда е установила, че една 14 лица полагат труд от 55 регистрирани като безработни и декларирали „отиване на работа“ като основание за преминаване през контролно-пропускателните пунктове в областните градове. В два от случаите е обявено трудово правоотношение, в останалите е установено наличие на трудово правоотношение.

Данните са от проверки, извършени в рамките на ден по списък, подаден от Агенцията по заетостта. Проверени са 53 работодатели, за които хората са декларирали, че работят. За резултатите е уведомена Агенцията по заетостта за предприемане на действия по компетентност. За 37 работодатели са събрани данни, че нямат връзка с работниците, които декларират полагане на труд при тях. Информацията отива в МВР.

ГИТ припомня, че при 33 проверки в рамките също на ден на данните от събрани на случаен принцип декларации за преминаване през КПП за влизане в София бяха установени 12 лица да полагат труд, без сключен трудов договор от 55 преминали. При тези проверки е проверявано и изпълнението на Заповедта на министъра на труда и социалната политика за предприемане на мерки във връзка с епидемичната обстановка в страната. Констатира се, че работодателите са осигурили дезинфектанти и предпазни средства, които обаче често не се използват от работниците и служителите.

Предвид повишения риск в условията на криза да се използва недеклариран труд, проверките на данните в декларациите помагат да се идентифицират предприятия, в които е възможно да се установят случаи на работа без трудови договори, след като работници и служители без регистрирани в НАП такива са декларирали, че полагат труд при тях. За периода на извънредното положение са установени 160 случая на работа без трудови договори.

1500 са нарушенията на мерките срещу коронавируса. Основно те засягат неизвършени инструктажи и неактуализирана оценка на риска, по-рядко са случаите на неосигурени лични предпазни средства.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!