ЕС въвежда квота: 20% от шефовете да са жени

Елица Мартинова Последна промяна на 06 март 2012 в 11:56 1371 1

Вивиан Рединг заяви, че ЕС ще въведе квоти за жените-управници. Снимка: ЕРА/БГНЕС
Вивиан Рединг заяви, че ЕС ще въведе квоти за жените-управници. Снимка: ЕРА/БГНЕС

ЕС планира да въведе законови квоти, задължаващи компаниите да предоставят поне 1/5 от ръководните си позиции за жени. Целта е до 2020 година нежният пол да заема 40% от управленските постове в бизнеса.

Това посочи в официално изявление комисарят по правосъдието на ЕС Вивиан Рединг. Миналата година тя призова частния сектор доброволно да вземе мерки, с които да привлече повече жени на ръководните си позиции. Към момента обаче само 24 европейски фирми от общо 20 милиона са се включили официално в кампанията. Рединг бе категорична, че саморегулацията в частния бизнес не дава ефективни резултати. Тя заяви, че не е привърженик на квотите, но в тази ситуация те са единственото средство за постигане на по-бърз напредък. По данни на ЕК жените в управленските бордове на фирмите са 14%. Според статистиката, нежният пол заема 3,4% от президентските места във фирмите. България е на девето място в класацията за полово разпределени в страните от ЕС. У нас 15,6% от началниците на фирми са жени. Във Финландия числото е 27%, в Латвия – 25,9%, а във Франция 22% от управленските постове са заемани от нежния пол. Статистиките сочат, че кариерното развитие за жените е най-трудно в Малта и Кипър, където едва 3-4% от фирмените ръководители са жени. Друг проблем е, че за една и съща работа заплащането за жените е с около 20% по-ниско от това на мъжете. В тази връзка на 2 март тази година ЕС за втори път чества „ден на равното заплащане“. По данни на ЕК една жена работи до началото на март за заплащането, което мъж със същата професия е получил за миналата календарна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2012 в 12:48

Ако някой желае властта на една компания, да отиде и да си я вземе.

Какви ли чудесии ще започнат да се случват, когато някакви хора почнат да се появяват на длъжности не заради заслуга, опит или знание, а заради пол, комбиниран с европейска директива?!