ЕС облекчава режима за пренасяне на напитки в самолет

OFFNews 20 януари 2014 в 10:00 12577 4

Облекчава се режимът за пренасяне на напитки в самолета, ако са закупени след проверката за сигурност.
Облекчава се режимът за пренасяне на напитки в самолета, ако са закупени след проверката за сигурност.

Европейският съюз облекчава ограниченията за пренасяне на течности, гелове и аерозоли в ръчния багаж в самолета от 31 януари, напомнят от летище София. 

От тази дата напитки, аерозоли и гелове могат да се носят в ръчния багаж, ако са закупени след пунктовете за проверка - на територията на летището или на борда на самолета. 

Ако полетът е с прекачване, задължително условие е в момента на закупуване на стоката покупката и касовата бележка да бъдат запечатани в специален плик с червен кант. Само така окомплектовани те се сканират на пунктовете за проверка на пътници и ръчен багаж на всяко летище до достигане на крайната точка. През цялото време целостта на опаковката не трябва да се нарушава.

При необходимост от допълнителна проверка служителите по сигурността на летищата могат да поискат отваряне на плика. В такъв случай трябва изрично да бъдат уведомени, че полетът е с прекачване. След допълнителната проверка покупката и касовата бележка трябва да бъдат запечатани отново в нов плик според изискванията. Ако това не бъде спазено покупката ще бъде иззета при следващата проверка за сигурност на летището, на което се извършва прекачване по пътя към крайната дестинация.
Нововъведената мярка не отменя съществуващите от 2006 г. изисквания за сигурност, прилагани на територията на европейските летища и касаещи преноса на течности, аерозоли и гелове в ръчен багаж, припомнят още от летище София.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови