Експерт: Самолетът над Ростов е можел да кацне на друго летище, пилотът е сгрешил

OFFNews 19 март 2016 в 16:11 4580 2

Снимка РИА Новости

Грешка на екипажа вероятно е довела до катастрофата на пътническия самолет, който се разби на летището в Ростов на Дон.

Това заяви пред bTV експертът по безопасност на полетите Ангел Борисов.

След като условията не са били подходящи за кацане, екипажът е трябвало да потърси друго летище. Всеки полет има резервно летище, което е указано в летателния план, коментира Борисов.

Боинг 737-800 е голям самолет, който може да вози над 150 души и не е бил натоварен. Можело е да бъде зареден с повече гориво, с което да стигне до по-далечни летища, допълни той.

По думите му може да се изключи вероятността да става въпрос за технически проблем, тъй като самолетът е кръжал доста над летището.

Според мен екипажът е правил експерименти, които са напълно недопустими. След като не е кацнал при първия заход, е трябвало да отиде към резервното летище в плана. Тежка грешка на екипажа, подчерта Ангел Борисов.

Разследващите самолетната катастрофа в Ростон на Дон обявиха, че се работи по три версии за разбиването на самолета – техническа неизправност, неблагоприятни метеорологични условия и грешка на екипажа.

Диспечерът е уведомил екипажа 10 пъти за лошите метеорологични условия. 

Записът от черните кутии на самолета показва, че пилотът няколко пъти е искал информацията за скоростта на вятъра и видимостта и диспечерът го е уведомил за почти критичната скорост на вятъра 18 метра в секунда, както и за опасност от обледеняване на самолета.

Зам.-председателят на икономическата комисия в Съвета на федерацията на Русия Сергей Шатиров също обяви, че вероятно става въпрос за човешка грешка.

Пилотът е можел да избере резервното летище за кацане, но е взел решение да кацне в Ростов на Дон, поради което е кръжал два часа, за да свърши горивото, заяви пред РИА Новости Шатиров.

При втория му заход за кацане диспечерът не е можел да не му даде разрешение даже при лоши метеорологични условия, защото самолетът вече не е имал гориво, допълни Шотиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови