Екоминистерството дава ''Морска администрация'' на прокуратурата

Администрацията, която завари служебното правителство, имаше само две годни неща - джипът, който се шофираше от премиер с държавни средства, и неговата медия за лична употреба - Севда ТВ, коментира Асен Личев

OFFNews 30 септември 2021 в 11:34 1219 0

Ще сезираме прокуратурата да проведе разследване за престъпление срещу околната среда от страна на "Морска администрация". 

Това заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев, който даде пресконференция за заседналия вече 10 дни кораб край местността "Яйлата". 

По думите на ресорния министър сме били изправени срещу две кризи - административна и екологична.

"Недопустимо е страна членка на ЕС да допусне кораб, който отива към брега и е натоварен с насипен карбамид, който е забранен от европейското законодателство да бъде превозван в такъв вид. Да се блъсне в нашия бряг, да застраши водната екосистема и защитената зона "Яйлата", каза той. 

Според него администрацията като наследство е показала, че притежава професионална, етична, морална нищета:.

"Администрацията, която завари служебното правителство, имаше само две годни неща - джипът, който се шофираше от премиер с държавни среда и неговата медия за лична употреба - Севда ТВ". 

Относно екологичната криза Личев посочи, че основният риск е преодолян. Източено е горивото от долните резервоари от кораба. "Името му (Вера Су - бел. ред.) го забравям, защото ми е страхотно неприятно. Няма как да бъде пробит резервоарът и да изтече опасното гориво", категоричен е Личев. 

Той обясни, че преломните моменти са били два - на 26 септември, когато му е "свършило търпението" от компетентните органи да се занимават с ликвидацията, и на 27 септември, когато е видял как действа "Морска администрация".

"Написах позиция и инициирах започване на действия. На 27 септември видях как "Морска администрация" действа по един нелеп начин, в който технологията на разсипване беше пагубна", обясни Асен Личев.

От думите му стана ясно, че е възложил мониторинг с радиус от един километър около кораба, който да служи като база за сравнение за последствията на околната среда за всяка следваща операция. 

От "Морска администрация" не са спазили плана за разтоварване на кораба. Било е планирано товарът да се разтовари в автоматично съоръжение за пълнене на чували по един тон директно на борда. Осигурени са две баржи. Тези чували е трябвало да се пренесат чрез кран, а между баржите и кораба е трябвало да бъде опънато платнище. От "Морска администрация" самоволно са решили да променят плана, а като причина са посочили, че съоръжението за пълнене на чували е било повредено. Според Личев Агенцията е оставена без оборудване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл