Екоактивисти настояват за отказ от въглищата и право на чист въздух

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2019 в 17:56 2071 3

ТЕЦ Република

Снимка greenpeace.bg

ТЕЦ „Република" в Перник символично се превърна в „музей". Активисти на „Грийнпийс" настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда.

Демонстрацията се състоя в Перник, защото в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа. Градът е бил един от основните центрове на въглищната индустрия в България – отрасъл, който е имал важна роля за развитието на страната, но вече е икономически неизгоден, замърсява и допринася за промените в климата. Включиха се 20 активисти от България, Румъния, Хърватия и Унгария, които се застъпиха за правото на чист въздух и за справедлив преход отвъд въглищата.

„Вярваме, че България може да се откаже от въглищата, като едновременно с това може да отдаде необходимото уважение на тази индустрия, изиграла толкова сериозна роля за развитието през 20 век. България е обаче единствената държава в Европа, в която разговорът за енергийна трансформация все още не е започнал и е време това да се промени," заяви Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия" на „Грийнпийс" – България.

Време е въглищата да останат в миналото. Бъдещето е във възобновяемата енергия - тя е възможното решение и на замърсяването на въздуха, и на климатичните промени. България страда от тежка нужда да започне внедряване на нови технологии в производството на енергия. Това включва даването на възможност всеки един от нас да произвежда самостоятелно енергия от слънцето и вятъра, прилагане на мерки за намаляване на потреблението не енергия, умни електрически мрежи и други.

"Енергийна трансформация неминуемо ще се случи. Крайно необходимо е тази възможност да се използва за устойчиво икономическо развитие на регионите и създаване на алтернативни работни места за заетите във въглищния сектор. За да се случи това, са необходими амбициозни и конкретни решения на местно, регионално, национално и европейско ниво," допълни още Микова.

Възможност за такъв дебат, но и за конкретна финансова подкрепа дава Платформата за въглищни региони в преход на Европейската комисия. България е единствената държава в ЕС, която все още не е част от тази платформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22089

3

Стефан

13.10 2019 в 21:11

Чакай бе човек, това с възвращаемостта е МАЛКИЯТ проблем.
А истинският е, че това ПО ПРИНЦИП не може да дава промишлена енергия. Както и не може да се запасява. Или не бива. И да можеше - няма смислена технология за това. Единственото работещо нещо са ПАВЕЦ, но и те са всичко на всичко маневрени мощности, и по никакъв начин не са основни, нито могат да бъдат.

А същите тия неадеквати са и против АЕЦ. При положение, че 98% от достъпната енергия на планетата са в три елемента: уран 235, и взаимозаменяемите деутерий и тритий.
Гнусни клоуни, с лудо дете на знамето. Психиатрия.

3217

2

zuljin

13.10 2019 в 20:52

Тва са хора, които хал хабер си нямат от енергетика... На запад може и да не горят въглища, но имат АЕЦ-ове във всеки квартал дет' се вика.
А перките и фотоволтаиците може да си ги ударите у главата - безумно скъпа инвестиция без никаква възръщаемост. Който не вярва да пробва, аз съм го минал тоя път...

22089

1

Стефан

13.10 2019 в 19:42

Че къв е проблемът? Ей сега ще спрем ТЕЦ-а, ще ви раздам по един вентилатор, ще ги включа в контакта, и вървете да го духате.
Олигофрени.