До 18° днес. 31 декември ще е ветровит и топъл, захлаждане за кратко на 1 януари

OFFNews 30 декември 2020 в 04:36 1527 0

Днес, 30 декември, ще продължи да духа до умерен, в Източна България и северно от планините - и временно силен югозападен вятър. Жълт код заради силен вятър е обявен в 18 области, включително София град, София област, Перник, Кюстендил, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Кърджали, Бургас, Варна, Добрич, Шумен.

Ще се задържи значително по-топло от обичайното за края на декември. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 5° и 10°, в местата защитени от вятъра – между 0° и 5°. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, отново значително по-ниски в северозападните райони. Денят ще е предимно слънчев. Значителна ниска облачност ще има над северозападните райони, там ще се задържи тихо.

Над планините ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над южните склонове от Рило-Родопската област, където на отделни места ще превали дъжд. Югозападният вятър временно ще отслабне и ще е силен до бурен. Топло за сезона време с максимална температура на височина 1200 метра около 10°, на 2000 метра – около 2°.

Над Черноморието ще предимно слънчево. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Максимални температури на въздуха: 15°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за декември.

Слънцето ще изгрее в 7:57 часа и ще залезе в 17:01 часа. Продължителността на деня е 9:03 часа.

Последният ден от 2020 година - утрешният 31 декември - ще е ветровит и топъл. Облачността ще се увеличи и след обяд и вечерта на места, главно в Югозападна България, ще превали дъжд.

В началото на новата година от северозапад за кратко ще проникне студен въздух и температурите ще се понижат с 3-4 градуса. Облачността ще се разкъса и ще намалее, над много райони до предимно слънчево.

В събота, 2 януари, вятърът ще се ориентира от изток, а в неделя, 3 януари, от югоизток, сутрин на места в низините и котловините ще е мъгливо. От запад облачността ще се увеличи, а по-късно през деня и през нощта в Западна България ще има и валежи от дъжд.

В понеделник, 4 януари, валежи ще има на много места в цялата страна. Ще остане сравнително топло.

Във вторник, 5 януари, валежите ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови