Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДНСК обеща, че ще спазва човешките права при бутането на къщи в Гърмен

OFFNews 31 август 2015 в 18:47 2600 0

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще изпълни всички влезли в сила заповеди за събаряне на незаконните строежи в село Гърмен. Това ще се случи "при стриктно спазване на човешки права и принципа за съразмерност", става ясно от прессъобщение, разпространено от регионалното министерство.

Досега са съборени 8 незаконни строежа в с. Гърмен, а за събарянето на 14 трябва да се произнесе кметът. Предстои отстраняване на още 102 постройки.

За два строежа е възложено принудително премахване в периода от 13.07.2015 г. до 24.07.2015 г. Действията на ДНСК са обжалвани и са потвърдени от съда като законосъобразни. Въпреки това срокът за премахването им е удължен.

Причината за решението е, че постройките се обитават от семейства с деца с увреждания, както и че семействата категорично отказват да бъдат настанявани в социални жилища. За отлагането на решението е повлияло и получено уведомление от Министерство на правосъдието, че може да бъде наложена привременна мярка спрямо българската страна, ако не се предостави спешно информация за гаранции спрямо уязвимите лица.

От ДНСК обаче подчертават, че щом има влезлите в сила заповеди, то те задължително трябва да бъдат приведени в изпълнение. Оттам посочват, че са изпратили писмо до кмета на община Гърмен, с което е уведомен, че предстои премахване на още 20 постройки - за които вече е избран изпълнител и предстои да се насрочи дата за принудително премахване.

За да се гарантира опазването на правата на уязвимите лица, които са с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета на общината незабавно да предостави в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства.

До настоящия момент в ДНСК не е получена информация за настаняване на засегнатите семейства, поради което срокът за принудително изпълнение на двете заповеди е удължен до 30.09.2015 година.

Припомняме, че събарянето на двете незаконни постройки беше отложено след получено писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова, която депозирала в съда жалба по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews