Днес е Атанасовден

OFFNews 18 януари 2014 в 09:00 4616 0

Атанасовден

Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики. В народната традиция този ден е познат като Атанасовден.

Св. Атанасий Велики е роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор.

Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

Според българската народна традиция на Атанасовден „зимата си съблича кожуха“. В народните представи Атанасий господства над зимните студове. Той отивал в планината, облечен в копринена риза, и се провиквал „Иди си, зимо, идвай, пролет!“.

Според традицията на този ден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава за здраве. Перата на птицата се запазват, защото имат лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят големи огньове и се прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не трябва да шият и плетат, защото ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

На Атанасовден имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася, Начо, Таньо, Тинка и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!