Днес БДЖ спира 38 влака, започват протести

Железничари плашат с национален протест

OFFNews 12 януари 2015 в 08:09 4990 1

От днес БДЖ спря 38 влака, а 10 са с ограничен маршрут. От февруари се очаква да бъдат спрени още 90 влака.

Най-засегнати от съкращенията са районите на Враца, Габрово, Горна Оряховица и Карлово и на на много места в страната се подготвят протести от пътници, съобщи Нова телевизия.

За днес е обявен протест в Карлово и Асеновград, а на 17 януари ще протестират в Горна Оряховица. Железничарите пък плашат с национална стачка.

Причина за промените е фактът, че субсидията от 180 милиона за 2014 г. е намалена на 140 милиона през 2015 г., обяви вчера изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров.

По думите на транспортния министър Ивайло Московски съкращенията ще обхванат над 100 влака и над 1000 служители на железниците. От БДЖ са категорични, че без намаляване на влаковете не може, защото няма пари. 

Очаква се тази седмица да започнат преговори между синдикатите и ръководството на железниците, за да не се стигне до национален протест и спиране на всички влакове.

"Никой не приема това, което се случва. Днес заваля и сняг, тирове вече се обърнаха, блокираха пътя. Нека някои хора да си дадат сметка какво правят и заслужава ли си да откъснат областни градове. Ще продължаваме да търсим помощ от общините, защото те са хората, които ще бъдат най-пострадали, защото хората при тях ще ходят да се оплакват", коментира пред БНР Петър Бунев, председател на железничарския синдикат към КНСБ..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови