Диана Русинова: Скоро ще отменят конфискуването на коли. На хората не им изнася

OFFNews 21 август 2023 в 11:38 6062 1

Пътна проверка

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Пътна проверка

За българина друга мярка няма да работи, освен да му вземат най-милото, най-свидното - автомобила. В обществото обаче няма желание за промяна. Няма желание за промяна и у тези, които ни управляват. Под много голям натиск успяха да променят законодателството, но колко години отне? Лично аз очаквам съвсем скоро тази мярка да бъде отменена, отново под натиска на болшинството. Просто на хората не им изнася да има такива мерки.

Това заяви пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Тя коментира, че е недопустимо да се шофира пиян, особено публични фигури. По думите ѝ за отказ от доброволно даване на кръвна проба има ефективна присъда - производства, които минават бързо:

"Ако откажете, не само че ви взимат колата, не само че ще платите глобата, но ви грозят от 1 до 3 години - ако не откажете и все пак сте пили, но ако откажете - от 1 до 5 години затвор. Това са новите изменения в закона."

Строят се 8 нови лаборатории за кръвни тестове на шофьори, което ще забърза процеса. Законът не предвижда товарите на конфискуваните автомобили да бъдат задържани, поясни Диана Русинова.

Тя смята, че законовите промени не създават допълнителни предпоставки за корупция, а имат чисто превантивен характер. По думите ѝ корупцията в МВР няма как да бъде изкоренена:

"Това, че има някакви промени, чрез които евентуално могат да ви отнемат автомобила, не е повод за притеснение. Съмнявам се всеки трети човек да има възможността да дава пари под масата и да корумпира полицаите. Вероятно ще има случаи на корупция, но те ще бъдат по скоро по-малко."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

1

voododoll

21.08 2023 в 13:12

Anas platyrhynchos индивид от женски пол, с недостатъчно извършено клатене, проблема с тоя закон не е отнемането на колите, а тестовете. Същите тея тестове, с които трябваше да тестват и полицаите, но те отказаха и протестираха, защото дават доста често фалшиво позитивен резултат. И точно заради този фалшивопозитивен тест, обществото е недоволно. На мен не ми пречи да се тествам ако трябва ежедневно, пречи ми че един от тестовете може да е фалшиво положителен и да остана без кола за 1 година, докато излезе кръвния. Айде аз мога да пътувам с метрото за 1 година, ама един човек, който си изхранва семейството, като шофьор? Той какво да прави? Ами ако е ватман? Машинист? Шофьор на ТИР във фирма? По закон трябва да плати равностойността им ако не са негова собственост. Вие Anas platyrhynchos индивид от женски пол, с недостатъчно извършено клатене, знаете ли за какви суми иде реч? И защо? Защото КАТ не искат да се тестват с дефектни тестове, но нямат нищо против да тестват други с тях?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика