Диалектна карта на БАН простря България на три морета

OFFNews Последна промяна на 24 април 2014 в 17:40 28018 27

Диалектолозите от Института за български език при БАН създадоха електронна карта на диалектната делитба на българския език.

Картата показва основните диалектни области по цялата българска езикова територия, далеч надхвърляща държавните ни граници.

Иновацията на Института за български език при БАН представя българския диалектен език в неговите историко-географски граници. Има разлика между езикова територия и държавна територия, уточни доц. д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН.

Езиковедите планират в бъдеще с натискане на клавиша на картата да могат да се чуят образци от многобройните местни говори, съобщава БНР.

Картата на диалектната делитба на българския език е достъпна на адрес: http://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.12 2014 в 22:41

Очевидно в БАН се намират в паралелна реалност от края на 19 век. Тази карта вече не е актуална от поне 90 години.

27.12 2014 в 22:34

Бански старци... :-D

15.12 2014 в 09:42

научно може и да е правилна картата но практически НЕ Е ВЯРНА!!!!!! например в белене има диалект който е много интересен а не е показан.........

28.04 2014 в 15:00

Приемането на лъже и юдохристиянството е най голямата грешка на управлявашите династии и най големи престъпник е цар Борис Михаил които кръщава българите и убива хиляди на подвластните територии и с това се занимаваи Симеон I Велики.Както показва историята България започва даже по често да воюва с Византия след покръстването,новата религия прави народа слаб изродява го и държавата се разпада,в управлението попадат първо славяни а после и евреи и други народи,правителството се отчуждява от народа и не се занимава с проблемите му ,затова хората не знаят своя род слаби са и страхливи и не се съпротивляват на геноцида на който са подложени и даже смятат враговете си за приятели,зомбиране и идиотизъм са залели страната

28.04 2014 в 14:44

Това се териториите след покръстването и въвеждането на славянобългарския език. Другата половина на Дунавска България, остава на север от Дунава и българите там с времето се вливат състава на други народности.

26.04 2014 в 14:09

Ей сопол, това е Българският национален идеал! От Възраждането та досега! Какви мутри, какви милиционери? Комунистите и милиционерите са интернационалисти-дупедавци и национални предатели.

25.04 2014 в 18:26

Така нареченото "българско землище" е мечтата на партийната мутро-милиционерско-ченгесарска олигария: Мечтаят някой пак, както през 1941, да им даде за "опазване" т.нар. "българско землище" за да могат необезпокоявани да се развихрят в държавно-уредения рушвет, мародерство, гавра и грабеж на подопечното население - също както в България! Мечти-и-и-и на лаком гъз, завършващи с кървав нос!

25.04 2014 в 15:14

Там е работата хаТака, че не мож обясни народните настроения и щения с кебапчета.

Досега т.нар. демократи и либерали /преди разни земеделци и после текезесари по татово време/ все обясняваха неуспехите си на избори с кебапчета. Не ползват огледала.

Истина е това проучване, отделен е въпроса дали на някой му изнася и дали ще ги освободи някои вътрешно от сърбоманския и8или великомакедонския синдром. И през ПСВ, и през ВСВ, тези територии съвсем неслучайно са част от България. Вярно е, че не всичко отбелязано на тази карти, означава етническа територия, а говор. Обаче е вярно и това, че българското землище като център на Балканите не се понасяше на великите демокрации и СССР за опорна точка, понеже сегашната т.нар. мирна Парижка система е изтрадена на противоположния принцип - периферията срещу центъра.

На същия принцип се правеше и всичко срещу Германия като центъра на Европа. Но в Москва вече отдавна духат други ветрове, а и по островите и отвъд океана все по-малко имат думата по европейските дела.

Браво за картата - истината ще ги направи свободни продажниците от лъжата!

25.04 2014 в 11:35

Поредното пропагандно предизборно патриотарско "научко" КЕБАПЧЕ за изпадналите гладни лумпен-патриотари! Извъртяно от Анчето по татовските БКП-рецепти на татко й Ванчо!

25.04 2014 в 10:35

Изключително спекулативно заглавие. А като прочете човек коментарите под статията, да се хване за главата. Картата показва какво е диалектното членение на българския език, а не къде са етническите граници на България. Както има български говори в Турция и Гърция, така има турски и гръцки говори в България. И ако се изработва карта на гръцките или турските диалекти, ще има оцветени полета в България. Нормално. Населението на Балканите е смесено и няма как да се сложат етнически граници.

Акцентът в новината е, че са направени проучвания и е предложено диалектно деление на българския език, картата се намира в интернет, така че всеки може да си направи справка, освен това в някакъв момент ще стане и звукова. Това е всичко. Какви три морета, какви пет лева...